banner

A što nas čeka ako na referendumu kažemo ‘ne’?

‘Sada se često tematizira priča da ne znamo što nas čeka kad uđemo u Europsku uniju. No, mi zaista manje znamo što nas čeka ako rezultat na referendumu bude negativan’, kaže u razgovoru za Danas.hr Željko Ivanković, glavni urednik magazina Banka.

Za Ivankovića nema dvojbe o tome što izabrati na referendumu o ulasku u Europsku uniju – zaokružit će ZA. Kaže, za to ima puno razloga, ali ako bi se samo vodio po kriteriju onoga što je izvjesno, zna bolje što će biti ako kaže “da” Europskoj uniji, nego ako glasa “protiv”.

Za protivnike ulaska u EU, koji kao argumente spominju kapitalizam koji je zlo, Uniju koja je birokratizirana, Hrvatsku koja bi postala kolonija, kaže da ne nude odgovor što bi se dogodilo ako na referendumu kažemo “ne”.

“O njihovim argumentima može se diskutirati. Naravno da kapitalizam nije sustav koji je savršen ili dobar, proizvodi nejednakosti, ali ako trebam zaokružiti, radije ću izabrati ono što znam što me čeka, jer ono suprotno nije toliko jasno”, kaže Ivanković.

Kreditni rejting može pasti bez obzira na referendum

Na pitanje boji li se pada kreditnog rejtinga ako građani na referendumu kažu “ne”, kako se posljednjih dana čulo u medijima, Ivančević kaže: “Ta mi priča ide na živce, kao i propagandisti EU. Zaista jest manja vjerojatnost da kreditni rejting padne ako izglasamo ‘da’ nego ‘ne’, no situacija je tako loša – ne samo kod nas nego i u okolici – da mi referendumom nećemo izbjeći pad. Osim toga, kreditni rejting je postao propagandno oružje”, kaže Ivanković.

Što se tiče nestanka industrije, što još kao argument spominju protivnici ulaska u EU, Ivanković kaže da se toga boji koliko i kreditnog rejtinga. Dakle, to je svejedno moguće, bez obzira hoće li Hrvatska na referendumu izglasati ulazak u EU ili ne.

Hrvatsku čekaju veće promjene nego Europu

“Sigurno ćemo imati više prilika kad uđemo u EU. No, nisam siguran da smo svjesni svojih ekonomskih problema, a to je u prvom redu niska zaposlenost. Mi ne stvaramo nove poslove, ne samo radna mjesta, nego nemamo ni ideju što bismo proizvodili, jedino imamo ideju spašavanja ovog što dosad imamo, a svijet se stravično mijenja i ono što je išlo jučer danas naprosto ne ide”, kaže Ivanković.

Za kraj, kaže, ako i izglasamo ulazak u Europsku uniju, boji se da će se Hrvatskoj do 1. srpnja 2013. godine dogoditi veće promjene od onih u Europi, jer državi tek prijete veliki ekonomski problemi.

specijal-201012070191004-EU – ZA i PROTIV

Povratak na Net.hr