MASOVNI BIJEG IZ LIKE

50 TISUĆA LJUDI RAZMIŠLJA O ODLASKU: ‘Želim doživjeti dan kad ću imati 20 eura u džepu’

Svakog dana sve više Hrvata odlučuje se na napuštanje zemlje te odlazi u potragu za boljim životom. Apsolutni rekorder u odlascima je Slavonija, a uz bok ovom istočnom kraju stala je i Lika u kojoj o napuštanju Hrvatske razmišlja 50-ak tisuća ljudi.

Kako piše HRT, čini se kako je jedini uspješan posao koji cvjeta u Lici – izvoz radne snage. Koliko je trend odlaska uzeo maha svjedoči i otvaranje agencije za posredovanje pri zapošljavanju koja radi punom parom. Agenciju za posredovanje pri zapošljavanju u inozemstvu otvorio je Tomo Delač, poduzetnik iz Gračaca s dugogodišnjim radom u Njemačkoj, a kako kaže, pretrpan je poslom.

Trbuhom za kruhom

Trbuhom za kruhom u posljednje dvije godine Gračac je napustilo oko 400 stanovnika. Obitelj Ivezić nema više vremena za čekanje. Njih četvero živi od 3000 kuna mjesečno. Od posla očekuju da kada stigne plaća imaju 20 eura u novčaniku od prethodne – ništa više. Zbog teške životne situacije odlučili su se prijaviti u agenciju njihova Ličanina, Tome Delača te se nadaju da će uskoro otići u Njemačku.


Prevareni radnici

Mnogi koji su otišli na slijepo bili su prevareni, pa je obitelj Ivezić Tomi povjerila odlazak u bolje sutra. Prijevaru je iskusio 23-godišnji Ivo Turbić koji se sada nalazo na Tominu popisu. Zna njemački jezik i spreman je za novi početak.

Ličanin Tomo ne radi ovo iz milosrđa, naravno, ima i on svoju računicu. Njegova usluga iznosi 750 eura, može se platiti na rate, a plaća se tek kad vam pronađe posao. Da je sve čisto, dokazuje radnom dozvolom i plaćenim porezom i Njemačkoj i Hrvatskoj.

I prosudite sami – narušava li Tomo ionako lošu demografsku sliku ili spašava egzistencije ugroženih ljudi?

Povratak na Net.hr