PROBLEMI NA OTOKU / Nakon 35 godina dr. Jašić je zatvorio svoju ordinaciju, trudnice i rodilje moraju putovati u Split

Image
Foto: Getty images, Ilustracija

Brački ginekolog Branko Jašić odlučio je nakon 35 godina zatvoriti svoju ordinaciju, no problem je u tome što je to jedina ginekološka ordinacija na otoku, koja skrbi o zdravlju 4600 žena

5.12.2020.
8:31
Getty images, Ilustracija
VOYO logo

Oko 4600 žena s Brača ostalo je bez jedine ginekološke ambulante na otoku, koja se nalazila u Domu zdravlja u Supetru. Naime, jedini otočki ginekolog i opstetricist, Branko Jašić odlučio je otići u mirovinu za koju je već nekoliko godina imao uvjete. Posljednjih pet godina je tražio i dobivao odobrenje za produljenjem rada u Supetru, no na kraju je 1. prosinca odlučio zatvoriti svoju ordinaciju nakon punih 35 godina.

"Doktor Jašić odlazi u mirovinu 1.12.2020.! Do daljnjega ambulanta ne ordinira", piše na papiru zalijepljenom na vrata supetarskog Doma zdravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogorčene žene

Naravno, njegova je odluka, pogotovo u jeku epidemije koronavirusa i posvemašnje opterećenosti zdravstvenog sustava izazvala negodovanje, poglavito trudnica i rodilja. One, kao i velik broj drugih pacijenata su za razne vrste pregleda prisiljene ići u Split, što je u ovakvoj situaciji rizično.

"Ordinacija doktora Jašića bila je jedina na našem otoku koja je specijalizirana za medicinsku zaštitu svih nas žena. I kada ne bismo svjedočili aktualnoj pandemiji, zdravlje bi nam trebalo biti na prvom mjestu, kako nama koje više nismo u 'klasičnoj' rodiljskoj dobi, tako još više i trudnicama koje moraju obavljati redovite preglede. Gdje će sve one, a da ne moraju odlaziti u Split i tamošnju bolnicu ili ordinacije?", pitala se čitateljica Slobodne Dalmacije, ujedno i pacijentica doktora Jašića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve ovisi o dogovoru

Rješenje za probleme Bračanki leži u zakonskoj mogućnosti da doktor Jašić nastavi raditi u svojoj ordinaciji na pola radnog vremena. No, sve ovisi o tome hoće li on i uprava Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije postići dogovor o nastavku rada. Dok se vlast kune u demografsku obnovu i poticanje razvoja otoka, jedan od najnaseljenijih komadića kopna u Jadranu ostao je bez osnovne zdravstvene zaštite za trudnice, rodilje, ali i druge žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo