'Pljuju nam i mokre po kući, galame, šaraju po prozorima…'

Stanovnici osječke Tvrđe, njih nešto više od 400, postali su, kažu, ugrožena vrsta. Mnogi su se iselili iz barokne jezgre Osijeka, većina ostalih to pokušava, a oni rijetki kojima je dom još uvijek u središtu noćnog života Osijeka na rubu su živaca.

Razloga je mnogo, a prednjači buka, razbacivanje smeća, razbijanje boca svuda uokolo, ali i uriniranje po ulazima, prolazima, automobilima, pročeljima…

“Ovako se više ne može! Nešto se mora hitno poduzeti! Zar su svi digli ruke od nas”, složno govore stanari Tvrđe, nezadovoljni što njihovi prigovori i molbe do sada nisu urodili plodom. Dapače, Tvrđa je svakim danom sve popularnije odredište za ludi noćni provod, a odavno više nije naselje po mjeri njegovih stanovnika.

Boca piva uletjela u sobu

Među ljutitim stanarima Tvrđe je i poznati glumac Ivica Lučić, starosjedilac u Tvrđi, u čije se jutarnje rituale ubraja i pranje urina s ulaznih vrata obiteljskog doma. Kaže, nakon što mu je, jednom prilikom, u spavaću sobu, kroz zatvoren prozor, uletjela boca piva, malo ga što još može iznenaditi.

“Nedavno sam ostao bez retrovizora na automobilu, vrijednog 2.000 kuna, a te su noći i susjedu oštetili automobil. Donekle i razumijem kada netko razbije prozor automobila pa ukrade radio i tako nađe neku korist za sebe, ali ovo je čista obijest i pravljenje štete samo zato da se šteta napravi. Tvrđa je dobar pokazatelj kakav kućni odgoj ima dio današnje mladeži. Prema mojem mišljenju, zakazalo je kompletno društvo i odgojni sustav.

Urlaju, prostače, škripe gumama…

Gotovo svakodnevno svjedočim da mnogi mladi piju alkohol do iznemoglosti, to je, čini se, sport kojim se danas bave, i to vrlo uspješno. Da stvar bude gora, ja živim u mirnijem dijelu Tvrđe, a mnoge su noći svejedno mučne i često mora dolaziti policija. Problem je i promet: noću se turira, škripi gumama, trešti glazba iz automobila, urlaju i prostače, a ujutro nas stanare dočeka Tvrđa prekrivena otpadom i sadržajem želudaca”, ispričao je za Glas Slavonije Lučić, te dodaje kako je razočaran i tužan kada vidi kako neodgovorna mladež uništava svoj grad i povijesnu baštinu koja im je ostavljena u naslijeđe.

Seliti se s Križanićevog trga, kaže, ipak ne namjerava.

‘Noćna mora pod našim prozorima’

Slična su i zapažanja Dušana Antona iz Franjevačke ulice, koji je također očajan zbog opijanja pod njegovim prozorom. Stanari, kaže, ni krivi ni dužni trpe vandalizam.

“Pljuju nam i mokre po kući, šaraju po prozorima, galame cijelu noć. Moramo često zvati policiju, ali kada oni prolaze ulicom, svi utihnu. Nedavno mi je sin imao problema jer je tri puta u istoj noći zvao policiju. Noćna mora događa se pod našim prozorima, no rješenje se ne nazire”, žali se 100-postotni invalid Anton.

Povratak na Net.hr