banner

BEZ UPUTA

4 DANA MANJKA: MZOS dao mišljenje kako nadoknaditi dane iz štrajka

Škole imaju dovoljno radnih dana u tekućoj školskoj godini za nadoknadu sati provedenih u štrajku u rujnu, pa nema potrebe za radnim subotama, drže u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) , a istog su mišljenja i čelnici školskih sindikata.

ODLUKA JE PALA: Šef Preporoda zbog neuspjelog štrajka podnio ostavku, i drugi ističu da će učiniti isto

U MZOS-u podsjećaju da je štrajk u osnovnim školama trajao četiri radna dana, a u srednjim školama pet radnih dana, a ti se dani mogu nadoknaditi u sklopu godišnjeg plana i programa, te predviđenog broja radnih dana.

Minimum 175 nastavnih dana

Odlukom  o početku i završetku nastavne godine, broju radnih dana i trajanju odmora učenika osnovnih i srednjih škola za tekuću školsku godinu predviđeno je 180 radnih dana, zakonski propisan minimum je 175 nastavnih dana, a škole godišnjim planom i programom utvrđuju plan i raspored potreban ne samo za nastavni plan i program već i za ostale odgojno-obrazovne programe škole, poput školskih priredaba, natjecanja, dana škole, općine, izleta, ekskurzija i sl.

Nema potrebe za uputama

“Škole imaju dovoljno radnih dana za nadoknadu, nema potrebe za radnim subotama, a u slučaju da nemaju dovoljan broj dana,  propisana je procedura i nema potrebe za ikakvim uputama MZOS-a”, ističu u Ministarstvu dodajući da su ravnatelji odgovorni za organizaciju rada škola.

Iznimno, u posebnim okolnostima koje nije bilo moguće predvidjeti i planirati godišnjim planom i programom, škola može odstupiti od rokova utvrđenih tom odlukom, o čemu odlučuje MZOS na zahtjev škole i ureda državne uprave u županiji, odnosno ureda Grada Zagreba nadležnog za poslove obrazovanja, dodaju u MZOS-u.

Ako  škola ne  ostvari nastavni plan i program/strukovni kurikulum i propisani broj nastavnih tjedana, nastavna se godina može odlukom ureda državne uprave u županiji ili uredu Grada Zgareba nadležnog za obrazovanje, uz prethodnu suglasnost MZOS-a, produljiti i nakon završetka školske godine, odnosno nakon 10. lipnja 2016. za većinu učenika ili 17. svibnja 2016., kada završava nastava za maturante.

ODUSTALI I NAJUPORNIJI: Zbog slabog odaziva prekinut štrajk i u srednjim školama

Povratak na Net.hr