"HRVATI NE RAZUMIJU LOGIKU EU": / Zaposlili mladu Poljakinju da ih uči kako do europskog novca

Image
Izvor: Pixsell, Goran Kovačić

Od ove jeseni Grad Vrbovsko ima ono što nema nitko u Gorskom kotaru, a moguće ni u Hrvatskoj – stranu stručnjakinju za kandidiranje na EU projekte.

7.11.2015.
18:37
Pixsell, Goran Kovačić
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Natalia je rođena u poljskom gradu Gniezno, studirala je u Wroclawu hrvatski jezik i europske studije, potom i u Zagrebu politologiju te na kraju EU projekte i u Bruxellesu savladavši ne samo brojna znanja vezana uz te studije, već i četiri jezika – poljski, hrvatski, engleski i francuski, piše Novi List.

Upravo posao vezan uz EU projekte odveo ju je u Bosnu i Hercegovinu gdje upoznaje svog današnjeg supruga, Ogulinca, seli se pred dvije godine u Hrvatsku te pokreće tvrtku koja se bavi izradom kandidatura projekata za EU. Jedan od poslova koji je radila za tu tvrku bio je vezan i uz Vrbovsko pri čemu je upoznala gradonačelnika Dražena Mufića koji joj je, uvjerivši se u njeno znanje i sposobnosti, ponudio posao. I tako je Natalia stigla u Vrbovsko...

Hrvatska se i nije najbolje snašla

Poljakinja je zaposlena su gradskom poduzeću Komunalac i svaki dan iz Ogulina putujem na posao u Vrbovsko. Potvrđuje opću ocjenu kako stanje u Hrvatskoj nije baš dobro, pogotovo usporedimo li se s Poljskom za koju se zna da je iz EU fondova privukla najveću količinu sredstava od svih članica EU-a.

"Stanje nije baš dobro jer Hrvatska, ali i niz drugih zemalja, prilično kasni u uvođenju nekih zakona koji olakšavaju kandidiranje za EU projekte. Žao mi je što nisam bila ovdje u razdoblju 2006. do 2013. jer je tada bilo lakše doći do sredstava. No, moguće je to i sada i svakako ćemo krenuti u niz projekata i prijava.

Mnogima je samo želja doći do novca

Nedostatak informacija Drugi je problem centralizacija jer se u Hrvatskoj sve svodi na Zagreb i još nekoliko većih gradova, a manje sredine poput Vrbovskog su uvelike iz toga isključene i to treba mijenjati. Kao treći problem hrvatskog pristupa EU fondovima i projektima navela bih to što su ljudi u Hrvatskoj dosta skeptični, premalo je interesa, premalo je i ideja, ne razumije se koncept ni logika EU i to je veliki minus. Koliko sam shvatila mnogima je samo želja doći do novca na bilo koji način", kaže Natalia Zielinska za Novi list.

Image
OD POLJSKE TREBAMO UČITI: /

Od EU uzeli nevjerojatnih 1,084 mlrd. eura

Image
OD POLJSKE TREBAMO UČITI: /

Od EU uzeli nevjerojatnih 1,084 mlrd. eura

Novi list/Dans.hr

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču