Hladno kao juha

Prema staroj hebrejskoj, problemi se lakše podnose s juhom nego bez nje - zato rashladite dan hladnom juhom.

16.5.2000.
23:05
VOYO logo

Pretvorite proljetno povrtno obilje u juhu i rashladite se hladnim juhama od kopra, jogurta ili andaluzijskim "gazpachom".

Hladna juha od kopra
Sastojci:
2 svežnjića kopra (lišća), 2 poriluka, 15 dag špinata, 2 mrkve, 2 manja krumpira, 2 grančice celera
1 šaku zelenih mahuna, sol, papar, 1,5 dl kiselog vrhnja
2 žlice nasjeckanog peršunovog lišća, maslac

Tekst se nastavlja ispod oglasa

postupak:
Ogulite vanjske listove poriluka, operite ga i nasjeckajte pa kratko popržite na maslacu da postane slatkast. Operite kopar, žličicu nasjeckanog ostavite za ukras, druge primješajte u poriluk. Zalijte vodom. Operite špinat i celer pa dodajte u juhu. Ogulite krumpir i mrkvu, narežite na kockice te s narezanim mahunama stavite u juhu. Možete po želji dodati i neko drugo povrće. Kuhajte pola sata, a i više da bi se sve raskuhalo. Malo ohlađeno smrvite uspravnim mikserom u kašu. Umješajte vrhnje, peršun i kopar. Provjerite treba li još soli i papra. Dobro rashladite prije posluživanja. Kao prilog poslužite narezano svježe povrće.

Hladna juha od jogurta
sastojci: 3 krastavca srednje veličine, 4 dl jogurta, 5 dl hladne juhe (npr. zakuhajte 2 žličice vegete/ili juhu u kocki 5dl vode), 2 režnja češnjaka, 2 žlice nasjeckanog mladog luka, 1 žlica limunovog soka po želji, korijander

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postupak:
U mikser stavite nasjeckani krastavac, jogurt, ½ juhe i zgnječeni češnjak. Kad dobijete jednoličnu gustu tekućinu umješajte ostatak juhe. Ukoliko želite gušću juhu dodajte više sastojaka. Pospite lukom i korijanderom i poslužite rashlađeno.

Gazpacho
Sastojci:
6 rajčica, 1 luk, ½ krastavca, 2 režnja češnjaka, 1 kriška kruha, sol, papar, crvena mljevena paprika, 1,5 l krepke govedske juhe; za prilog: 1 glavica luka, ½ svježe crvene paprike, ½ svježe zelene paprike, ½ krastavca, 2 mrkve, 2 kriške kruha, maslinovo ulje.

Postupak:
Stavite rajčice u vrelu vodu na nekoliko trenutaka pa ih ogulite. Oljuštite i nasjeckajte luk. Ogulite polovicu krastavca i naribajte ga. Kruh namočite u juhu. Češnjak oljuštite i usitnite. Sve to stavite u uspravni mikser. Dodajte sol, papar i crvenu papriku. Miksajte, dolijevajući pomalo juhu, da biste dobili razmjerno gustu krem-juhu. Neka se dobro rashladi u hladnjaku prije posluživanja. Za prilog narežite na kockice očišćene paprike, luk, krastavac i mrkvu. Kruh narežite na kockice pa popržite na ulju. Sve te dodatke rasporedite u zdjelice, malo poslolite i poslužite uz juhu da svatko dodaje što želi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC 20 PROPUŠTENE
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo