Pretvorite proljetno povrtno obilje u juhu i rashladite se hladnim juhama od kopra, jogurta ili andaluzijskim "gazpachom".
Hladna juha od kopra
Sastojci:
2 svežnjića kopra (lišća), 2 poriluka, 15 dag špinata, 2 mrkve, 2 manja krumpira, 2 grančice celera
1 šaku zelenih mahuna, sol, papar, 1,5 dl kiselog vrhnja
2 žlice nasjeckanog peršunovog lišća, maslac
postupak:
Ogulite vanjske listove poriluka, operite ga i nasjeckajte pa kratko popržite na maslacu da postane slatkast. Operite kopar, žličicu nasjeckanog ostavite za ukras, druge primješajte u poriluk. Zalijte vodom. Operite špinat i celer pa dodajte u juhu. Ogulite krumpir i mrkvu, narežite na kockice te s narezanim mahunama stavite u juhu. Možete po želji dodati i neko drugo povrće. Kuhajte pola sata, a i više da bi se sve raskuhalo. Malo ohlađeno smrvite uspravnim mikserom u kašu. Umješajte vrhnje, peršun i kopar. Provjerite treba li još soli i papra. Dobro rashladite prije posluživanja. Kao prilog poslužite narezano svježe povrće.
Hladna juha od jogurta
sastojci: 3 krastavca srednje veličine, 4 dl jogurta, 5 dl hladne juhe (npr. zakuhajte 2 žličice vegete/ili juhu u kocki 5dl vode), 2 režnja češnjaka, 2 žlice nasjeckanog mladog luka, 1 žlica limunovog soka po želji, korijander
Postupak:
U mikser stavite nasjeckani krastavac, jogurt, ½ juhe i zgnječeni češnjak. Kad dobijete jednoličnu gustu tekućinu umješajte ostatak juhe. Ukoliko želite gušću juhu dodajte više sastojaka. Pospite lukom i korijanderom i poslužite rashlađeno.
Gazpacho
Sastojci:
6 rajčica, 1 luk, ½ krastavca, 2 režnja češnjaka, 1 kriška kruha, sol, papar, crvena mljevena paprika, 1,5 l krepke govedske juhe; za prilog: 1 glavica luka, ½ svježe crvene paprike, ½ svježe zelene paprike, ½ krastavca, 2 mrkve, 2 kriške kruha, maslinovo ulje.
Postupak:
Stavite rajčice u vrelu vodu na nekoliko trenutaka pa ih ogulite. Oljuštite i nasjeckajte luk. Ogulite polovicu krastavca i naribajte ga. Kruh namočite u juhu. Češnjak oljuštite i usitnite. Sve to stavite u uspravni mikser. Dodajte sol, papar i crvenu papriku. Miksajte, dolijevajući pomalo juhu, da biste dobili razmjerno gustu krem-juhu. Neka se dobro rashladi u hladnjaku prije posluživanja. Za prilog narežite na kockice očišćene paprike, luk, krastavac i mrkvu. Kruh narežite na kockice pa popržite na ulju. Sve te dodatke rasporedite u zdjelice, malo poslolite i poslužite uz juhu da svatko dodaje što želi.