Gurmani postajemo još kao fetusi

Prema istraživanju koje su proveli znanstvenici iz Monell Chemical Senses Centra u Philadelphiji,

26.6.2000.
0:28
VOYO logo


Da se stavovi prema hrani oblikuju u utrobi dokazano je u studiji i za životinje i za ljude. Istraženim mehanizmom fetus ili malo dijete primaju informacije da je hrana sigurna i dostupna.

Istim se putem u fetusa i beba razvijaju osnovne percepcije o kulturi iz kojeg fetus ili beba potječe, jer rana iskustva o vrstama hrane pružaju i temelje kulturalnih razlika. "Majčino mlijeko odražava kulturu u kojoj je dijete rođeno ili će se roditi", ističu znanstvenici.

Do rezultata su znanstvenici došli promatranjem trudnica. U jednoj su skupini trudnice pile 300 mililitara soka od mrkve četiri dana u tjednu kroz tri tjedna posljednjeg tromjesečja trudnoće i ponovo tijekom prva dva mjeseca dojenja. U drugoj su skupini trudnice tijekom trudnoće pile vodu i sok od mrkve za dojenja, a u trećoj skupini trudnice su pile vodu i za vrijem trudnoće i tijekom razdoblja dojenja.

Nakon rođenja djeteta, majke su morale na skali od 9 stupnjeva bilježiti sklonost njihove djece prema hrani. Rezultati su pokazali da su djeca posredno izlagana soku od mrkve češće jela i više uživala u hrani okusa mrkve, negoli djeca koja nisu bila izlagana.

Navedena otkrića su prvi eksperimentalni dokazi da izloženost okusima, bilo u prenatalnom ili postnatalnom razdoblju, utječe na razinu prihvatljivosti i užitka djece u hrani sličnih okusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo