FOTO: / Zelene površine na krovovima postale pravi hit

U nedostatku zelenih površina, stanari su krovove svojih zgrada odlučili pretvoriti u prelijepe zelene vrtove koji su postali pravi hit u zemljama diljem svijeta.

26.1.2012.
9:10
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na krovovima zgrada diljem Engleske nalaze se mnogobrojne košnice s pčelama, što je dio politike Zelenog pokreta u toj zemlji da u urbanim zonama povećaju oprašivanje preostalih zelenih površina. Osim pčela, na zgradama možete pronaći i zasađeno cvijeće, određeno voće i povrće koje stanari svakodnevno obilaze, zalijevaju i beru.

U nekim zemljama kao što je Nemačka, Kanada i Japan, uvedeni su zakoni koji obvezuju izgradnju zelenih krovova u nove zgrade. Ozelenjavanjem ravnih krovnih površina, garaža, terasa ili, primjerice, parkirališnih površina, omogućeno nam je unijeti prirodu na krov, ekološki obogatiti okolinu koja nas okružuje i poboljšati kvalitetu življenja.

Ozelenjavanjem krovnih površina zaštićuje se krovna konstrukcija od ekstremnih temperaturnih šokova, stvara se prostor za šetnju i odmor, rasterećuju se problemi pri odvodnji (jer se u slojevima koji sadrže raslinje zadržava voda i polako isparava), a toplinsko zračenje i refleksija se smanjuju prolazom kroz slojeve ozelenjenih površina.

Također, uljepšava se izgled okoliša koji nas okružuje, loš utjecaj prašine na okolinu potpuno je eliminiran, ozelenjavanjem se stvara životno potreban kisik, a zvučne smetnje (promet i sl.) znatno se smanjuju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali