Za ubod nožem kraj srca suci dali manju kaznu nego za duvanje!

Nedavno su suci Vrhovnog suda donijeli dvije zanimljive presude: čovjeku koji je poznanika ubo nožem kraj srca smanjili su kaznu na godinu i pol zakona, dok su muškarcu koji je pušio marihuanu u terapijske svrhe potvrdili dvogodišnju zatvorsku kaznu.

U prvoj su presudi suci Vrhovnog suda umanjili kaznu 42-godišnjem M. R., koji je u trećem suđenju osuđen na dvije godine zatvora zbog pokušaja ubojstva prije šest godina. Po optužnici zadarskog tužiteljstva, dvojica bivših ovisnika o teškim drogama našli su se s još nekim poznanicima ispred jedne kvartovske trgovine, napili se, a onda je došlo do svađe između M. R. i J. Ž. Nakon što ga je J. Ž. nekoliko puta udario šakom u glavu, M. R. je otišao u stan i vratio se s nožem dugačkim 12 i pol centimetara te je ubo poznanika u predjelu prsa, malo ispod srca. Napadnuti J. R. srećom je prošao s lakšim ozljedama koje nisu ostavile posljedice na njegovo zdravlje.

Suci Vrhovnog suda RH sada su potvrdili presudu donesenu krajem svibnja 2012. godine, ali su umanjili kaznu M. R. za šest mjeseci na godinu i pol dana zatvora, piše Zadarski list.

Jedan drugi Zadranin pak nije bio sreće kao M. R., te su mu suci Vrhovnog suda potvrdili presudu koja je donesena prije dvije godine na zadarskom Županijskom sudu. Riječ je o 49-godišnjem Z. M., koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog uzgoja marihuane. Z. M. je osuđen u vrijeme dok je na snazi bio “stari”, stroži Kazneni zakon o zlouporabi opojne droge, a budući da mu je Vrhovni sud RH ovih dana presudu u cijelosti potvrdio, morat će ići na izdržavanje zatvorske kazne.

Inače, Z. M. se branio da je marihuanu uzgajao i proizvodio kako bi si olakšao bolove, koje je imao otkad je doživio nesreću na radu kad je pao s visine od oko šest metara i ostao invalid 36%.

Povratak na Net.hr