PODIGNUTA OPTUŽNICA / Vozač koji je usmrtio curicu (9) na Žitnjaku: 'Imam djecu njezine dobi. Žao mi je, zaista je nisam vidio'

Image
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Dodao je da vozi već 15, a teretni automobil 6 godina. Inače ne vozi taj kamion nego drugi i nije primijetio da kočnice ne valjaju iako je kočio

12.3.2024.
21:41
Marko Prpic/PIXSELL
VOYO logo

U rujnu prošle godine cijela Hrvatska ostala je zavijena u crno. Tog petka, samo četiri dana od početka školske godine, djevojčica (9) nastradala je na zagrebačkom Žitnjaku.

Na nju je naletio vozač kamiona Dragan C. (45), a sada je Općinsko državno odvjetništvo podiglo optužno zbog optužbi da je iz nehaja prouzročio prometnu nesreću sa smrtnom posljedicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terete ga da je 8. rujna 2023. oko 12:30 sati upravljao kamionom zapadnim kolničkim trakom Ulice Žitnjak u smjeru juga te dolaskom do stupa elektre, lakomisleno smatrajući kako se ništa neće dogoditi, nije stao prilikom susreta sa školskim autobusom koji je bio zaustavljen na istočnoj kolničkoj traci kako bi djeca ušla i izašla iz autobusa.

Image
TRAGEDIJA U ZAGREBU /

Stanovnici Žitnjaka već su upozoravali na opasnu ulicu, policija u opsežnom priopćenju tvrdi: 'Ove godine na toj lokaciji nije bilo nesreća'

Image
TRAGEDIJA U ZAGREBU /

Stanovnici Žitnjaka već su upozoravali na opasnu ulicu, policija u opsežnom priopćenju tvrdi: 'Ove godine na toj lokaciji nije bilo nesreća'

Nastavio je vožnju i prošao pored prometnih znakova "Stajalište autobusa" i "Obilježeni pješački prijelaz" te dolaskom do obilježenog pješačkog prijelaza nije se približio brzinom kojom bi mogao zaustaviti svoje vozilo i propustio pješake. Naletio je na djevojčicu koja je pretrčavala kolnik iza zaustavljenog školskog autobusa po zebri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od zadobivenih ozljeda preminula je na licu mjesta.

"U šoku sam. Imam djecu njezine dobi koja idu u školu i to je strašno, no zaista je nisam vidio. Cesta je uska i došla mi je pred kamion iznenada. Profesionalni sam vozač, završio sam Prometnu srednju školu i imam vozačku dozvolu i prije punoljetnosti. Kobnog dana oko 12 sati bio sam na INA Diokiju i otišao u sjedište u Žitnjačkoj cesti napraviti pauzu. Zvao me šef i rekao da prevezem nekakav kontejner. Vozio sam i vidio bus kako stoji, a ona je odjednom izletjela trčeći. Nisam ju vidio. Odmah nakon naleta sam stao i išao pružiti pomoć", branio se vozač na ispitivanju, pišu 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da vozi već 15, a teretni automobil 6 godina. Inače ne vozi taj kamion nego drugi i nije primijetio da kočnice ne valjaju iako je kočio.

"Užasno mi je žao zbog toga što se dogodilo. Bio sam koncentriran i nisam razgovarao na mobitel, a vozio sam brzinom od oko 40 - 50 km/h", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjedok I.P. ispričao je što je on vidio. Curicu je vidio kada je već ležala krvava na podu.

"Vozač kamiončića vrištao je i vikao 'Ljudi zovite Hitnu'. Vozač je pokušavao zvati i nije uspio dobiti. Vozač kamiončića je htio pomoći djevojčici. Potom su iz doma zdravlja istrčali djelatnici kao i medicinska sestra i doktor", kazao je svjedok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obavljen je i izvanredni tehnički pregled vozila koji je pokazao da je imao devet većih i jednu manju grešku.

Manja greška je retrovizor, a vezano za kočnice, utvrđeno je da je na papučici kočnice nedostajala protuklizna zaštita, kočione obloge su bile potrošene i disk je bio izbrazdan. Vozilo je unatoč tim nedostatcima zadovoljilo na valjcima što znači da je predmetnog dana kočilo, međutim takve greške su pad na tehničkom jer predstavljaju potencijalnu opasnost u prometu. Predmetni nedostatci, kazao je zaposlenik koji je obavljao tehnički pregled, nisu nedostatci zbog kojih se vozilo isključuje iz prometa. Nadalje, na kamionu nisu bili dobri uređaji za svjetlosnu signalizaciju te pneumatici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alkotestom je utvrđeno da vozač kamiona nije pio, a tahograf je pokazao da je vozio 40 km/h, dakle unutar ograničenja koje je na tom dijelu ceste 50 km/h.

Prometni vještak utvrdio je da okrivljenik zbog zaustavljenog školskog autobusa na stajalištu nije mogao provjeriti da li na obilježeni pješački prijelaz stupaju pješaci ili ne. Nalet na curicu mogao je izbjeći jedino da je vozio 20 km/h ili 25 km/h uz naglo kočenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zbog okrivljenikovog teškog kršenja odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama uslijedila je teška posljedica. Smrtno je stradalo dijete što predstavlja ogromnu tragediju za obitelj djevojčice, prijatelje te cjelokupnu javnost. Okrivljeni je profesionalni vozač sa završenom srednjom prometnom školom, od kojeg se s obzirom na njegovo zanimanje, zvanje i odgovornost u svakodnevnom prometu, očekuje jedan veći stupanj pozornosti i veći obzir prilikom poštivanja prometne signalizacije na cesti od vozača kojima to nije jedino i isključivo zanimanje", navodi se u optužnici, koja još mora proći potvrđivanje na sudu.

POGLEDAJTE VIDEO: Smrt na Žitnjaku. Kamion je imao neispravne kočnice: RTL Danas doznaje koliko je takvih vozila na hrvatskim cestama

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo