U petak na sudu – Luka Bebić i Dropulićka!

Potpredsjednik Vlade iz doba Ive Sanadera iz stranke s kojom je HDZ bio u koaliciji, SDSS, svjedočio je na sudu o međudioničarskom ugovoru o INA-i, a u petak svjedoče bivša ministrica graditeljstva te bivši predsjednik Sabora.

Naime, poslije bivšeg potpredsjednika Vlade Uzelca, pred sudom svjedoči bivši član uprave INA-e Jozo Petrović. Kontroverzni svjedok Robert Ježić je prošloga tjedna kazao kako je Petrović u bliskim odnosima s Zsoltom Hernadijem iz MOL-a te da se pojavljivao u njegovom društvu u Banskim dvorima.

Sanader je, podsjetimo, optužen za ratno profiterstvo, odnosno primanje provizije od Hypo banke dok je Hrvatska bila u ratu, ali i uzimanje mita od čelnika mađarske naftne kompanije MOL za prepuštanje upravljačkih prava u INA-i. Sanaderov ministar financija svjedočio je kako su odluke na sjednicama Vlade uvijek bile jednoglasne, pa je sudac Ivan Turudić pitao čemu su one uopće služile.

Današnje događaje na suđenju pratili ste na Danas-hr-u.

10.45 Svjedočenje je gotovo, a suđenje se nastavlja u petak, svjedočenjem bivše ministrice Marine Matulović Dropulić i bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića.

‘To je moje!’

10.42 Zna li što je Peritos savjetovanje, zanimalo je tužiteljicu, a Petrović odgovara: “Znam, pa ja sam vlasnik! To je moje”. Potvrdio je da je MOL klijent njegove firme. Na Sanaderovo pitanje, pak, je li osobni savjetnik Zsolta Hernadija i je li to ikada rekao Ježiću, Petrović kaže da nije.

10.39 Na pitanje ima li saznanja da je Ježić znao preko Sanadera intervenirati za poziciju Diokija i poboljšanje svojih poslovnih uvjeta, Petrović kaže da osobno nema takvih saznanja.

S nogu

10.35 “Bili smo kod Sanadera ne više od dvije minute i rekao nam je da imamo opet problem sa opskrbom etanom DIOKI-ja i da to treba riješiti. Nakon toga smo napustili prostorije. Ježić nije bio na tom sastanku, ne isključujem da su bila otvorena vrata od tajnice. Mi smo to obavili ‘s nogu'”, kaže Petrović.

“Mi smo vidjeli Ježića u Vladi, kad smo izlazili sa sastanka s premijerom, on je ulazio i mislim da smo se sreli na hodniku prema uredu premijera ili na ulazu u prijemnu kancelariju. Pozdravili smo se i to je sve”, kaže Petrović.

10.33 “Sjećam se da su mene i Hernadija zvali da se ponovno vratim u ured premijera nakon sastanka, pet do deset minuta nakon što smo izašli sa sastanka i otišli na kavu”, potvrdio je Petrović.

Šuker i Polančec prisustvovali sastancima

10.31 Sloković ga je pitala sjeća li se sastanka u Banskim dvorima sa Sanaderom i Zsoltom Hernadijem 2009. godine, on je odgovorio potvrdno, dodajući da je bio na više sastanaka u Vladi i da je uvijek na tim sastancima bio netko treći – član NO-a INA-e Ivan Šuker ili Damir Polančec.

10.29 Petrović je kazao i kako nije u stanju odogovriti je li ugovor o plinskom biznisu bio povoljan ili nepovoljan.

“INA je tijekom 2008. godine bila u velikom investicijskom ciklusu. Prva tri kvartala je poslovala uspješno, a kada je došlo do poremećaja na svjetskom tržištu, to se odrazilo i na INA-u”, kazao je također.

10:23 Sloković mu je predočila zapisnik Radoševićevog svjedočenja u kojem se navodi kako je Radošević kazao da mu je rekao da “to napravi što prije i da će Sanader biti ljut ako se to ne napravi”.

“Ja takve termine nisam koristio. Ne sjećam se da sam posebno sjedio s gospodinom Radoševićem”, kaže Petrović.

Nije vršio pritisak

10:22 Direktora Plinacroa Branka Radoševića, je, kako kaže, sreo dvaput u životu. S njim je kontaktirao tijekom pregovora o otkupu PSP-a Okoli.

Na pitanje je li vršio pritisak na Radoševića da se što prije potpiše ugovor o prodaji skladišta plina, odgovara da nije.

10.18. “2008. i 2009. godine bio sam član uprave INA-e i direktor za rafinerije i marketing”, kazao je Jozo Petrović. Dodao je kako nije sudjelovao niti u jednim pregovorima između INA-e i MOL-a, a bio je ispred uprave INA-e u Plinacru kada se evaluiralo skladište Okoli.

“Mislim da je to bila jedina moja uloga u izdvajanju plinskog biznisa”, kazao je. Procjenu je napravila tvrtka Pricewaterhouse Coopers i izabrana je najniža, 514 milijuna kuna.

Kakav bi on to potpredsjednik Vlade bio…

10.15 Sanader ga je pitao je li glasao za odluku sa sviješću da se radi o odluci koja je u interesu RH.

Uzelac je odgovorio da “kakav bi on to potpredsjednik Vlade bio i kakva bi ovo država bila da to nije bilo tako”. Uzelac je pušten, a onda je započelo svjedočenje Petrovića, koji se predstavlja kao neovisni konzultant, koji ima vlastitu firmu.

10.10 “Sjećam se da je prezentirano da je plinski biznis izdvojen jer to odgovara stranom partneru, to je njegov zahtjev te da nemamo velikog izbora”, kazao je Uzelac, pak o plinskom biznisu. Ne sjeća se da je bilo govora o odboru izvršnih direktora u INA-i.

Je li bilo riječi o donošenju poslovnog plana i godišnjeg proračuna u INA-i i kojom većinom, pitala je tužiteljica, a Uzelac je kazao: “Ne sjećam se”.

Sloković je pitala jesu li prezentacije držane i koalicijskim partnerima. “Zaista ne znam je li to bilo formalno i stvarno bilo takvih prezentacija, jer sam u početku bio nestranački član Vlade, pa onda tek ulazim u SDSS. Znam da je znalo biti bure kada bi se neki prijedlozi prezentirali koalicijskim partnerima. Mislim da ovaj prijedlog nije bio prezentiran kao u drugim važnim pitanjima, primjerice kod donošenja proračuna. Ali moguće je da je bilo konzultacija sa saborskim zastupnicima i članovima stranke.”

10.05 “Mislim da su njihova pitanja bila usmjerena na to zašto se takav ugovor sklapa i koji je tu interes Hrvatske. Ne sjećam se detalja, ali stekao sam dojam da to moramo napraviti u skladu s prethodnim ugovorom. Nešto se, kao, mora i pitao sam se gdje je tu interes Hrvatske”, kaže Uzelac.

“Nisam ga čitao. Shvatio sam da se tomu treba prioniti ako je to proizlazilo iz prethodnog ugovora”, dodao je. “Nedvojbeno je rečeno da to jest interes Hrvatske u nepovoljnim okolnostima”, kazao je, jer je prethodni ugovor diktirao izmjene te da se sad “spašava što se spasiti da”.

9.56 Sjednice užeg kabineta bile bi ujutro, na dan kada bi bile sjednice Vlade, a Uzelac kaže da se ne sjeća je li tako bilo i u slučaju INA-e. Sjednice užeg kabineta bi, nastavio je, imale dva dijela, a oba bi vodio premijer.

“Otvoreni dio sjednice Vlade je vodio premijer, a zatvoreni bi obično vodila potpredsjednica Vlade (Jadranka Kosor, op.a). Sjećam se da je zatvoreni dio u nekoliko navrata vodio i potpredsjednik Damir Polančec”, kazao je, a “premijer je u slučaju INA-e i MOL-a vodio i otvoreni i zatvoreni dio” i on je na važna pitanja te “afirmativna pitanja za Vladu znao dati uvod, primjerice, znao je čestitati sportistima”. Misli da je dao uvod i u slučaju INA-e.

9.45 Sloković je upitala je li na njega vršen pritisak. Uzelac odgovara da “nije pronašao razlog zašto bi glasao protiv”, ali i da “nije bilo pritisaka o kojima pita”.

9.40 Odvjetnica Jadranka Sloković ga je upitala jesu li ministri izdvajali svoje mišljenje. Uzelac je odgovorio da su se rasprave vodile uglavnom na užem kabinetu, no sjednice su bile druga stvar.

“Češće je da je mišljenje bilo jednoglasno, ali je bilo i drugih slučajeva”, kazao je. Potvrdio je da je bilo prezentacija na užem kabinetu, gdje je bilo više rasprave, pa tako i u slučaju INA-e.

Nastojao prepoznati interes Hrvatske

“To bi trajalo pola sata. Jedna je bila krajem 2008. i početkom 2009. godine”, kazao je Uzelac. Predmet INA-e nije bio od njegovog “užeg interesa”, ali je bio “dio njegove odgovornosti” pa je zato “pazio sa strane ima li nešto suspektno”.

“Nastojao sam prepoznati odluku Vlade u interesu RH”, kazao je.

9.35 Uži kabinet činili svi članovi Vlade i dvoje logističara, kazao je Uzelac, dodajući: “Bio sam na svim sjednicama, čak, mislim, sve do jedne”. Dnevni red sjednica bio je dugo pripreman i najprije se raspravljalo o točkama na stručnim skupinama pa koordinacijama, pa na užem kabinetu pa na sjednicama Vlade.

“Po mom iskustvu, premijer se uključivao na užem kabinetu”, kazao je Uzelac, naglašavajući da govori o vlastitom iskustvu.

10.00 Uzelac kaže kako se ne sjeća da je na užem kabinetu ili na sjednici Vlade formirano povjerenstvo za pregovore s MOL-om o izmjeni međudioničarskog ugovora. Nije sudjelovao u raspravama o tom ugovoru, jer je to prepustio onima koji su najbolje upoznati – Sanader, Polančec, Ivan Šuker i Marina Matulović Dropulić.

10.05 “Mislim da su njihova pitanja bila usmjerena na to zašto se takav ugovor sklapa i koji je tu interes Hrvatske. Ne sjećam se detalja, ali stekao sam dojam da to moramo napraviti u skladu s prethodnim ugovorom. Nešto se, kao, mora i pitao sam se gdje je tu interes Hrvatske”, kaže Uzelac.

Povratak na Net.hr