USKOK OBJAVIO SVE DETALJE / Pogledajte kako se muljalo u Zagrebu, mito se nosilo na sve strane, poslovi se obavljali i za 500 eura

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

U afere su bili uključeni zaposlenici Grada Zagreba, poduzetnici, arhitektica...

2.7.2021.
10:56
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv desetero okrivljenika, a sada su na svojim stranicama objavili detalje. Radi se o jučerašnjim uhićenjima, a više osoba se sumnjiči za više kaznenih djela primanja i davanja mita

USKOK sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predlaže istražni zatvor za četvero okrivljenika po različitim osnovama, a pretpostavlja se da će ostalih šestero biti pušteno da se brane sa slobode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ovom predmetu prvookrivljeni je Milivoj Kotrla, umirovljeni voditelj Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u Gradu Zagrebu.

Kako piše Jutarnji list, on je navodno dao vrlo detaljnu obranu i surađuje s istražiteljima. USKOK ga tereti da je kao voditelj odsjeka dogovorio s trećeokrivljenikom da će ishoditi smanjenje broja posebnih parking mjesta u objektu u vlasništvu četvtookrivljenog, čime je za 228 tisuća kuna smanjio obvezu plaćanja doprinosa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od nje je za to dobio mito u iznosu od 1300 eura, a pet tisuća eura je uzeo kako bi za potrebe drugog društva osigurao izdavanje prometne suglasnosti za vatrogasni pristup u Hoto centru kod Cibone. Za privremenu regulaciju uzeo je još 500 eura, sumnja USKOK, a taj novac isplatio mu je vlasnik tvrtke Gradarh Krešimir Huzjan koji je obavljao spomenute radove.

Priopćenje USKOK-a prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Osijek) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta proveli su kriminalističko istraživanje nad desetero hrvatskih državljana (1955., 1970., 1971., 1973., 1958., 1945., 1948., 1953., 1965. i 1967.) zbog sumnje da su počinili kaznena djela protiv gospodarstva – Primanje mita i Davanje mita.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je:

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • prvoosumnjičeni (1955.), kao službena osoba jedinice lokalne samouprave, u vremenskom periodu od 3.8.2020. do 11.9. 2020.godine počinio kazneno djelo Primanje mita tako što je zahtijevao te primio obećanje mita  od trećeosumnjičene (1971.) i četvrtoosumnjičenog (1973.) u iznosu od 10 tisuća kuna, odnosno protuvrijednost od 1.300 eura, da unutar granica svoje ovlasti obavi službenu radnju koja bi se morala obaviti u postupku rješavanja zaprimljenih zahtjeva jednog trgovačkog društva čiji je predstavnik drugoosumnjičena i jednog trgovačkog društva u vlasništvu četvrtoosumnjičenog, a u vezi prenamjene i objedinjavanja poslovnih prostora u prizemlju postojeće zgrade u Zagrebu. Na taj način, prvoosumnjičeni je omogućio trećeosumnjičenoj i četvrtoosumnjičenom oslobađanje od plaćanja posebnog doprinosa u visini od 228 tisuća kuna. Sumnjiči se da su trećeosumnjičena i četvrtoosumnjičeni počinili kaznena djela Davanje mita.
  • prvoosumnjičeni (1955.) počinio kazneno djelo Primanja mita na način da je kao službena osoba zahtijevao i primio mito da unutar granica svojih ovlasti obavi službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti te je posredovao pri podmićivanju druge službene osobe, odnosno drugoosumnjičenog (1970.) kojeg se također sumnjiči da je počinio kazneno djelo Primanje mita, dok se petoosumnjičeni (1958.) sumnjiči da je počinio kazneno djelo Davanja mita. Postoji osnovana sumnja da je prvoosumnjičeni (1955.) u vremenskom periodu od rujna do prosinca 2020. godine kao službena osoba ovlaštena za donošenje odluka u postupku izdavanja prometne suglasnosti na geodetski elaborat uređenja površine za operativni rad vatrogasnih vozila za objekt u vlasništvu trgovačkog društva petoosumnjičenog (1958.), od njega zatražio plaćanje novčane naknade u iznosu od pet tisuća eura, a kako bi izdao suglasnost iako objekt nije ispunjavao uvjete, a na što je petoosumnjičeni i pristao. Također, sukladno prethodno dogovoru s drugoosumnjičenim (1970.), prvoosumnjičeni je od petoosumnjičenog zatražio plaćanja novčane nagrade za drugoosumnjičenog u iznosu od 500 eura, na što je on i pristao. Temeljem novčane nagrade, drugoosumnjičeni je kao službena osoba izdao rješenje o privremenoj regulaciji prometa u postupku izdavanja regulacije pješačkog prometa neposredno prije izvođenja građevinskih radova na lokaciji predmetnog objekta.

  • prvoosumnjičeni (1955.) počinio kazneno djelo Primanja mita na način da je kao službena osoba zahtijevao i primio mito da unutar granica svojih ovlasti obavi službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti, dok se šestoosumnjičenog (1945.), sedmoosumnjičenog (1948.) i osmoosumnjičenog (1953.) sumnjiči da su počinili kazneno djelo Davanje mita. Naime, postoji sumnja da je prvoosumnjičeni kao službena osoba ovlaštena za donošenje odluke vezano za utvrđivanje posebnih uvjeta u postupku dobivanja lokacijskih dozvola za prometne i druge objekte, te izdavanja suglasnosti na tehničku dokumentaciju za potrebe trgovačkog društva u vlasništvu šestoosumnjičenog (1945.), dogovorio sa sedmoosumnjičenim (1948.) izdavanje svih potrebnih suglasnosti odnosno odobrenja u zamjenu za odgovarajuću novčanu naknadu, i to na način da će 5 tisuća kuna međusobno podijeliti. Nakon toga, prvoosumnjičeni je davao upute osmoosumnjičenom kako izraditi zahtjev, a čije trgovačko društvo je angažiralo trgovačko društvo šestoosumnjičenog. Nakon izrade zahtjeva, osmoosumnjičeni ga je predao sedmoosumnjičenom, a on nadležnom gradskom uredu gdje je prvoosumnjičeni izdao suglasnost. Zaprimljenu novčanu nagradu šestoosumnjičenog, prvoosumnjičeni je zaprimio od osmoosumnjičenog te ju podijelio sa sedmoosumnjičenim, prema prethodnom dogovoru.
  • u vremenskom periodu od listopada 2020. do 26. studenog 2020. godine prvoosumnjičeni (1955.) počinio kazneno djelo Primanja mita na način da je kao službena osoba zahtijevao i primio mito da unutar granica svojih ovlasti obavi službenu radnju koja se ne bi smjela obaviti, dok se devetoosumnjičenu (1965.) i desetoosumnjičenog (1967.) sumnjiči da su počinili kazneno djelo Davanje mita. Naime, sumnja se da je prvoosumnjičeni kao službena osoba ovlaštena za donošenje odluka vezano uz utvrđivanje posebnih uvjeta u postupku dobivanja lokacijskih dozvola za prometne i druge objekte te izdavanja suglasnosti na tehničku dokumentaciju, dogovorio s devetoosumnjičenom (1965.) kao odgovornom osobom trgovačkog društva koja je izrađivala zahtjev za potvrdu glavnog projekta za potrebe realizacije izgradnje stambenih objekata na lokacijama u Zagrebu, da će osigurati izdavanje potvrda u zamjenu za sada neutvrđen novčani iznos. Izdane potvrde, prvoosumnjičeni je predao desetoosumnjičenom (1967.) koji mu je zauzvrat predao za sada neutvrđeni novčani iznos.
Image
AKCIJA 'LISICE NA RUKE' /

Polovica uhićenih priznala je krivnju: ' Ne mogu vjerovati da bi ona imala prste u makinacijama'

Image
AKCIJA 'LISICE NA RUKE' /

Polovica uhićenih priznala je krivnju: ' Ne mogu vjerovati da bi ona imala prste u makinacijama'

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja desetero osumnjičenih predano je pritvorskom nadzorniku dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta."

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo