SPORNI DRŽAVNI ISPITI / U javnost iscurile SMS poruke Josipe Rimac: Slijede masovne provjere među državnim zaposlenicima

Ministarstvo pravosuđa i uprave zatražilo je podatke od USKOK-a, kako bi internom istragom utvrdili je li došlo do propusta pri organizaciji državnih ispita

29.8.2020.
18:46
VOYO logo

Krenulo je s privođenjem zbog slučaja Vjetroelektrane i to nakon pucanja mjera prisluškivanja, no u istrazi slučaja bivše državne tajnice i gradonačelnice Knina Josipe Rimac krug sumnjivaca i aktera sve je širi. 

Mnogi od njih dolaze upravo iz Vlade i HDZ-a. Reakcija premijera se čeka, a Telegram je objavio nevjerojatne poruke koje je USKOK otkrio u mobitelu Josipe Rimac i koje otkrivaju modus operandi "sređivanja" državnih ispita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brat od Gabi polaže… pripazite malo", "Vozač ministra Medveda, molim te",  "Jesi li što poduzela u vezi onog vozača? Aj molim te. Dobar vozač al za stručni treba pomoć", "Tek je danas dobio literaturu i boji se doći mami doma ako ne položi"...

Tako se preko bivše državne tajnice Josipe Rimac dogovarao prolazak stranačkih kolega, zaposlenika više ministarstava i različitih državnih službenika na stručnom ispitu. Sumnja to USKOK iz poruka pronađenih u njezinom mobitelu nakon uhićenja koje je objavio Telegram.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Samo mi šibni ime i prezime", "Nema problema, vodimo računa i sve ćemo riješiti"...

Image
'družeeee, držimo se riči' /

Poruke Josipe Rimac otkrivaju kako je i kome sređivala državne ispite: 'Aj molim te. Dobar vozač al za stručni treba pomoć'

Image
'družeeee, držimo se riči' /

Poruke Josipe Rimac otkrivaju kako je i kome sređivala državne ispite: 'Aj molim te. Dobar vozač al za stručni treba pomoć'

Afera trese Vladu

Osim u četvrtak smijenjenog pomoćnika ministra gospodarstva i održivog razvoja Domagoja Validžića koji je obuhvaćen istragom, pronađene su i poruke njegove supruge, rođakinje Josipe Rimac koja je zaposlena u Ministarstvu poljoprivrede, a državni ispit položila je prije 10 mjeseci. U istrazi je i bivša ministrica i aktivna članica Predsjedništva HDZ-a Gabrijela Žalac koja je Rimac javila da joj brat polaže državni ispit. Ona jučer nije željela ništa komentirati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraga je proširena i na dvoje aktivnih državnih tajnika Ministarstva branitelja, a kod Rimac je urgirao i glavni tajnik Ministarstva zdravstva Velibor Drakulić koji je također obuhvaćen istragom baš kao i poznati zlatar Paško Dodić kojem je Rimac, nakon što je vježbenik iz Ureda gradonačelnika Grada Zagreba položio ispit, poručila: "Družeeee, pa držimo se riči".  

Pokrenut će se interna istraga

U svibnju ove godine za prolazak mlađeg brata zvao ju je šef Carinske uprave Hrvoje Čović, dan prije uhićenja i ravnatelj Policijske akademije Dubravko Novak za sina njihova šefa osiguranja. Ukupno USKOK sumnja da joj se obraćalo 11 osoba. Rimac je molbe uglavnom prosljeđivala načelnici Ministarstva uprave Tereziji Matić na koju je također proširena istraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo pravosuđa i uprave zatražilo je podatke od USKOK-a, kako bi internom istragom utvrdili je li došlo do propusta pri organizaciji državnih ispita. Uvjeravaju da će nakon toga, prema Zakonu o državnim službenicima, krenuti u utvrđivanje odgovornosti, a i da su mogući su otkazi. Osim pomoćnika ministra Tomislava Ćorića Vlada zasad nije razriješila ostale dužnosnike koji su obuhvaćeni istragom.

USKOK je zabilježio više od 80 tisuća razgovora

Osumnjičenih bi moglo biti još jer tužitelji tvrde - slučaj Rimac nije tako jednostavan. USKOK je zabilježio preko 80 tisuća razgovora, ali i stotine tisuća poruka koje se trebaju pregledati. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Izvješće ima preko 250 tisuća stranica u kojoj se nalazi sva komunikacija, svi dokumenti, sve fotografije, radi se o opsežnoj dokumentaciji i treba vremena da se to sve pregleda", rekao je zamjenik ravnateljice USKOK-a Vjeekoslav Tolnaj. 

"Vidno je razočarana"

Zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke Rimac će iza rešetaka provesti još dva mjeseca, koliko joj je produljen istražni zatvor na što su se njezini odvjetnici žalili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gospođa Rimac me nazvala, čujte ona je vidno razočarana. Naš cijeli odvjetnički se zaista  trudi na neki način objektivno prikazati sadašnju situaciju gospođe Rimac. Ona je rekla da ne želi priznati nešto što nije napravila", kazala je Lidija Horvat, odvjetnica Josipe Rimac 

Josipa Rimac u istražnom zatvoru je već tri mjeseca, a na svakom produljenju USKOK je dosad proširio istragu. Pitanje je što bi se tek otkrilo da u slučaju Vjetrenjače nisu pukle mjere. O slučajevima u kojima se spominju i članovi Vlade i HDZ-a premijer Plenković sutra se planira oglasiti. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo

Još iz rubrike