Dvojica znanaca, koje i policija jako dobro poznaje, 32-godišnji Branko Mijatović zvani Naranča i 30-godišnji Sandro Firić družili su se dok su čekali odlazak na služenje svojih zatvorskih kazni. Navodno uopće nisu bili u lošim odnosima, no sve je završilo time da je Mijatović u ponedjeljak navečer izbačen iz Firićeva automobila na staroj kliškoj cesti s prostrijelnom ranom glave. On se sada u teškom stanju nalazi u splitskoj bolnici, a jedini koji bi mogao otkriti motiv ovog zločina je Firić. Navodno je riječ o neriješenim poslovima oko droge i nagomilanim dugovima, piše 24sata.

Policija je uhitila Firića, ali i njegovu djevojku, koja je, vrlo vjerojatno, zvala policiju i sve prijavila te 44-godišnjeg Hrvoja Ninčevića, jer su smatrali da oni nešto više znaju o pucnjavi. Tijekom utorka su oboje pušteni. Inače, Ninčević je također stari znanac policije, jer je u splitskoj diskoteci Shakespeare 2002. godine s dva metka ustrijelio redara Romana Bakovića koji je zbog ozljeda preminuo osam dana kasnije, a ranio je i jednog gosta. Vrhovni sud je tri puta ukidao okrivljujuće presude Ninčeviću i postupke protiv njega vraćao na početak, da bi ga na kraju, 2012. godine, oslobodio i Županijski sud u Šibeniku, piše Jutarnji.

Prema pisanju 24sata, iz PU splitsko-dalmatinske su izvijestili da je završeno kriminalističko istraživanje nad 29-godišnjakom kojega sumnjiče za kazneno djelo ubojstva. Sandro Firić iz pištolja je pucao u glavu zadavši Mijatoviću teške i po život opasne ozljede. Policija je Firića uhitila dva sata kasnije, na imotskom području, točnije u Cisti Provo, a pronađen je i pištolj.

Braća od kriminala

Firić je, zajedno s pokojnim bratom Antom, 2014. sudjelovao u okršaju s također pokojnim hvarskim ugostiteljem Franom Žuvelom ispred njegova restorana Marinero. No, to je nedjelo počinio za vrijeme trajanja kazne od sedam mjeseci zatvora s rokom kušnje od dvije godine, koju je dobio 2013. zbog krađe. To je, pak, nedjelo počinio dok je čekao odlazak u zatvor na pet i pol mjeseci zbog ucjene. Njega je naljutio prijatelj Zvonimir V., jer ga nije htio nekamo odvesti svojim automobilom. Ovaj mu je pak "prišio" nepostojeći dug od 1000 eura te mu uzeo automobil i sakrio ga u šumu. Sakrio je i ilegalno nabavljenu automatsku pušku Crvena zastava M-70 s pripadajućim spremnikom u kojem se nalazilo 30 metaka.

Njegov brat Ante sudjelovao je u neredima na utakmici Partizana i Crvene Zvezde 2017. godine, zajedno s još petoricom Splićana koji su "pomagali" u tučnjavi zaraćenih frakcija Grobara. Tada je s teškim ozljedama završio u bolnici, a potom i u zatvoru. Poginuo je godinu dana kasnije na autocesti A3, kada je radio nerede na benzinskoj postaji. Iz nekog je razloga po gustoj magli išao pretrčavati autocestu, pa su na njega naletjela čak tri vozila.

Nitko ne voli Naranču

Žrtvu pucnjave, Hrvoja Mijatovića, policija je upoznala zbog posjedovanja većih količina droge. Prvi put je s prijateljem bježao automobilom policiji te je pritom kroz prozor izbacio vreću u kojoj se nalazilo 1,2 kilograma marihuane, oko pola kilograma amfetamina i 100 komada amfetamina u kapsulama. Nekoliko godina kasnije, 2016. tijekom festivala Ultra, policija je upala u njegov stan u Splitu i nad njime primijenila silu, jer su, kako su izvijestili, time htjeli spriječiti uništavanje dokaznog materijala. Naime, Mijatović je kroz prozor pokušao baciti keramičku pločicu na kojoj je bilo bijele praškaste tvari. Uz to, u stanu je pronađena manja količina marihuane, amfetamina i ecstasyja.

Naranča se tada požalio medijima da su ga policajci prebili zbog čega je izgubio svijest i probudio se tek u bolnici. Nedavno je trebao otići na služenje dvogodišnje kazne zatvora zbog dilanja heroina, a sada se bori za život. U splitskom narkomiljeu vlada izrazito loše mišljenje o njemu, možda i zato što je jedno vrijeme, prije nego što je počeo s kriminalom, radio kao zaštitar u MUP-ovoj tvrtki AKD.

Oglasila se i policija

Policijska uprava splitsko-dalmatinska izvijestila je u srijedu o pokušaju ubojstva.

"Nastavno na događaj u Klisu o kojem smo jučer izvijestili, policijski službenici su odmah po zaprimanju dojave izišli na mjesto događaja te započeli s intenzivnim kriminalističkim istraživanjem koje je rezultiralo uhićenjem osobe na imotskom području, dva sata nakon zaprimanja dojave, koja je potom dovedena u prostorije policije na daljnju obradu.

Tijekom kriminalističkog istraživanje utvrđena je sumnja da je 29-godišnjak počinio kazneno djelo ubojstvo u pokušaju (čl.110 KZ-a u svezi čl.34) na štetu 32-godišnjaka na način da je dana 12.04.2021.godine u večernjim satima na području Klisa pištoljem zadao prostrijelnu ranu glave oštećenom 32-godišnjakom kojom prilikom je isti zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život te je zadržan na liječenju u KBC Split.

Također je tijekom kriminalističkog istraživanja pronađen i izuzet pištolj. Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela ubojstva u pokušaju protiv 29-godišnjaka je podnesena kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu te je isti predan u zatvor u Splitu", piše u priopćenju.