DVANAEST UHIĆENIH U SPLITU IDU U PRITVOR / Policija objavila za što ih tereti, riječ je o građevinskoj muljaži teškoj više milijuna

Image
Foto: Milan Šabić / PIXSELL

Policija je potvrdila da se radi o nastavku istraživanja započetog još 2019. godine te je objavila detalje akcije

21.7.2021.
21:47
Milan Šabić / PIXSELL
VOYO logo

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih 12 osumnjičenih, koji su u utorak uhićeni u antikorupcijskoj akciji USKOK-a u Splitu, predani su pritvorskom nadzorniku. Istodobno, policija je potvrdila da se radi o nastavku istraživanja započetog još 2019. godine te je objavila detalje akcije. Policijsko priopćenje prenosimo u cijelost.

Image
PNUSKOK HAPSI PO SPLITU, UŠLI I U GRADSKU UPRAVU /

Uhićeno desetak osoba - poduzetnici, arhitekti, gradski službenici... Jedan je 'pao' jer je kao mito dao parfem

Image
PNUSKOK HAPSI PO SPLITU, UŠLI I U GRADSKU UPRAVU /

Uhićeno desetak osoba - poduzetnici, arhitekti, gradski službenici... Jedan je 'pao' jer je kao mito dao parfem

Protuzakonito spajanje hotela i stambene zgrade

"Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Split) su u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta finalizirali ranije započeta kriminalistička istraživanja iz travnja i listopada 2019 godine. Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 12 hrvatskih državljana starosti 58, 57, 60, 71, 56, 55, 76, 65, 60, 54, 57 i 37 godina, a zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, odnosno zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sumnja se da su navedene osobe, svatko u okvirima svoje nadležnosti i odgovornosti i to: 58-godišnjakinja i 57-godišnjakinja kao zaposlenice gradskog ureda za graditeljstvo, 60-godišnjak, 71-godišnjak i 56-godišnjak kao glavni projektanti, 55-godišnjak kao inspektor zaštite od požara nadležnog tijela državne uprave, 76-godišnjak kao nadzorni inženjer trgovačkog društva iz Splita, 65-godišnjak kao investitor i osnivač trgovačkog društva iz Splita, 60-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja prethodnog trgovačkog društva u poslovima izgradnje hotela, 54-godišnjak kako investitor izgradnje stambene zgrade na Mejama, 57-godišnjakinja kao predstavnica investitora trgovačkog društva iz Splita te 37-godišnjak kao savjetnik za graditeljstvo u gradskom uredu, prema unaprijed stvorenom dogovoru počinili niz nezakonitosti koje su u suprotnosti sa Zakonom o gradnji, Zakonom o zaštiti od požara, lokacijskim uvjetima određenima Detaljnim urbanističkim planom područja i Generalnim urbanističkim planom Grada Splita, a na temelju kojih nezakonitosti bi se omogućilo spajanje u jednu funkcionalnu građevinu, cjelinu hotela i stambene zgrade na Mejama.

Proveli proceduru zlorabeći položaj i primajući mito

Time je investitoru omogućeno povećanje građevinske površine, ali i stambenog smještajnog kapaciteta hotela, odnosno omogućena mu je znatna imovinska korist. Dakle, zloupotrebljavajući svoj položaj i ovlasti, samostalno ili na poticanje, te uz davanje i primanje mita, od listopada 2016. godine do 20. siječnja 2021. godine su:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

izradili glavne projekte te dali izjave kojima su neistinito potvrdili da su projekti i njihove kasnije izmjene izrađeni u skladu s urbanističkim planom te zakonima i propisima o gradnji i prostornom uređenju,

izdali građevinsku dozvolu, a potom i njene izmjene te dopune protivno lokacijskim uvjetima detaljnog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

izdali građevinsku dozvolu i dopustili izgradnju više podzemnih i nadzemnih etaža (povećali površinu i katnost), te lažno prikazivali stanje koje je ranije utvrdila građevinska inspekcija, a takvim lažnim prikazivanjem investitoru omogućili nastavak gradnje i dovršetak izgradnje hotela, potom i ishođenje uporabne dozvole te

bez provođenja ispitivanja funkcionalnosti sustava za dojavu požara u jednom trgovini u sklopu trgovačkog centra, neistinito utvrdili da je sustav vatrodojave sukladan glavnom projektu te da se može izdati uporabna dozvola zanemarujući opasnost za život i zdravlje ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Investitoru imao korist od više milijuna eura

Na temelju tako izrađenih arhitektonskih projekata i izjava, izdanim i pravomoćnim građevinskim dozvolama, na način kako je to u interesu investitora i u njegovu korist, osumnjičene osobe omogućile su investitoru izgradnju stambenog prostora i njegovu prodaju te stjecanje materijalne koristi u kunskoj protuvrijednosti iznosa od najmanje 2.027.970,00 eura.

Nadalje, omogućivši investitoru veću površinu i katnost građevine, a potom i njenu uporabu, investitoru, trgovačkom društvu, i njegovom osnivaču, osumnjičenom 54-godišnjaku pribavljena je protupravna korist od najmanje 1.266.000,00 eura. Za izdavanje uporabne dozvole, 60-godišnjak je 57-godišnjakinji obećao, a 54-godišnjak dao poklon vrijedan najmanje 700 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih 12 osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta."

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo