OGLAS

tragedija u zagrebu / Pijan vozio BMW 143 km/h i skrivio nesreću: Poginula mlada majka (25), smanjena mu kazna

Image
Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL/Ilustracija

Prema ocjeni Visokog kaznenog suda, optuženiku je trebalo izreći blažu kaznu, poručili su iz VKS-a

12.2.2024.
12:23
Slaven Branislav Babic/PIXSELL/Ilustracija
VOYO logo

Mladiću (25) koji je u siječnju prošle godine u Zagrebu skrivio stravičnu nesreću u kojoj je život izgubila mlada djevojka (26) Visoki kazneni sud smanjio je kaznu.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Visoki kazneni sud Republike Hrvatske odlučivao je o žalbama optuženika i državnog odvjetnika podnesenima protiv presude Županijskog suda u Zagrebu.

Prvostupanjskom presudom optuženik je bio osuđen zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja prometne nesreće, počinjenog s neizravnom namjerom, na kaznu zatvora u trajanju sedam godina. Naime, optuženik je u alkoholiziranom stanju i uslijed vožnje neprilagođenom brzinom skrivio prometnu nesreću u kojoj je smrtno stradala njegova djevojka.  Visoki kazneni sud je, prihvaćajući žalbu optuženika, prvostupanjsku presudu preinačio u odluci o kazni na način da je optuženika osudio na kaznu zatvora u trajanju šest godina, dok je žalbu državnog odvjetnika odbio kao neosnovanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Nesreća na A7 /

Automobil naletio na alegorijska kola maškara: 'Dozivali smo i tražili članove obitelji'

Image
Nesreća na A7 /

Automobil naletio na alegorijska kola maškara: 'Dozivali smo i tražili članove obitelji'

Prema ocjeni Visokog kaznenog suda, optuženiku je trebalo izreći blažu kaznu. Naime, prvostupanjski sud je pravilno utvrdio otegotne okolnosti (dosadašnju brojnu prekršajnu osuđivanost u relativno kratkom vremenskom periodu i činjenicu da je smrtno stradala djevojka u dobi od 25 godina) te olakotne okolnosti (činjenicu da je optuženik u vrijeme nesreće bio mlada osoba u dobi od 24 godine, njegovo iskreno i potpuno priznanje kojim je doprinio kratkoći trajanja postupka, izraženo žaljenje, da je otac djeteta u dobi od tri godine kao i to da je sam pogođen nesrećom i stradavanjem žrtve koja mu je bila djevojka). Međutim, postupanje s neizravnom namjerom ne može se prema odredbama Kaznenog zakona uzeti kao otegotna okolnost.

Također, neosnovano državni odvjetnik u žalbi upire na brzinu kojom se optuženik kretao prije nesreće (oko 143 km/h iako je dopuštena brzina bila 50 km/h) i visinu koncentracije apsolutnog alkohola u krvi (najmanje 1,53 g/kg). To zato jer je državni odvjetnik teretio optuženika da nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima kolnika (članak 51. Zakona o sigurnosti prometa na cestama), a ne i da se prethodno kretao vozilom nedopuštenom brzinom (članak 53. Zakona o sigurnosti prometa na cestama), pa bi prihvaćajući činjenicu da je optuženik neposredno prije prometne nesreće upravljao automobilom ekscesnom, nedopuštenom brzinom sud na nedopušten način dodao kriminalnu količinu. Također, koncentracija alkohola u krvi predstavlja bitno obilježje djela zbog kojeg je osuđen, a njezina visina ne prelazi kvantitativno razinu da bi eventualno predstavljala viši stupanj povrede zaštićenog dobra da bi se kvalificirala i kao otegotna okolnost. Zbog toga je upravo kazna zatvora u trajanju šest godina primjerena  osobnim prilikama optuženika te dostatna da se izrazi društvena osuda za počinjeno kazneno djelo (koje u sadašnjem društvenom trenutku predstavlja veliku društvenu opasnost) kao i da se utječe na optuženika i sve ostale da se suzdrže od činjenja kaznenih djela", stoji u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naletio na stup javne rasvjete

Podsjetimo, 20. siječnja prošle godine oko 2.30 sati u Dubravi, 25-godišnji vozač je pod utjecajem alkohola od 1,53 g/kg u organizmu, upravljao osobnim automobilom marke BMW zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se zapadnim kolnikom Mandlove ulice lijevom prometnom trakom u smjeru juga. Usred nepropisne brzine kretanja vozila (navodno 143 km/h) gdje je u naseljenom mjestu prometnim pravilom ograničena na 50 km/h, iz kojeg razloga je na vlažnom kolniku u kočenju vozilom prešao na desnu prometnu traku, preko rubnog kamena sletio je na meki teren, nastavio se nekontrolirano kretati u smjeru juga nakon čega je naletio na stup javne rasvjete i odbačen na meki teren.

U toj teškoj prometnoj nesreći vozač je prošao bez težih ozljeda, no njegova 26-godišnja suputnica je zadobila višestruke prijelome te je preminula na mjestu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Teška nesreća u Podravini: Mercedesom se zabio u kuću

Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Brak na prvu
Hell's kitchen
Dosje Jarak
default_cta
Poseta
Obiteljske tajne
Opake djeveruše
San snova
Priča o čarobnjaku
default_cta
Zbrka u uredu
Ljubavna zamka
Trener ubojica
VOYO logo