ISTRAGA TEŠKA 100 MILIJUNA

PETRU PRIPUZU VRAĆENO JE 7,5 MILIJUNA KN JAMČEVINE: Sudu u Zagrebu ništa drugo u ovom trenutku nije preostalo

Poduzetniku Petru Pripuzu, osumnjičenom za izvlačenje gotovo sto milijuna kuna iz svoje tvrtke CE-ZA-R, preko lažnih faktura za otkup metalnog otpada, Županijski sud u Zagrebu vratio je sedam i pol milijuna kuna jamstva.

Taj iznos Pripuz je uplatio u lipnju ove godine nakon što je završio u istražnom zatvoru zbog sumnji u organizirani kriminal s metalnim otpadom. U tome su mu, prema sumnjama USKOK-a, pomagali sin Ante, te još 11 suradnika, mahom iz Dalmacije.

Utaja poreza

Osim što je izvukao novac putem lažnih faktura, Pripuz je osumnjičen i za utaju 22 milijuna kuna PDV-a.

DOZNAJEMO ŠTO JE PETAR PRIPUZ OTKRIO ISTRAŽITELJIMA: Tvrdi da uopće ne poznaje ljude s kojima je, kako tvrdi USKOK, podijelio 98 milijuna kuna

Pripuz je uhićenje u prvi trenutak izbjegao jer je nekoliko sati prije nego što su mu istražitelji pokucali na vrata završio na bolničkom liječenju. Radilo se o problemima sa srcem, no na kraju je ipak prebačen u Remetinec.

Nakon što je uplatio jamčevinu i pred sucem obećao da neće ometati istragu niti pokušati utjecati na svjedoke, pušten je da se u nastavku istrage brani sa slobode.

Izmjene zakona

Nakon što je krajem srpnja izmijenjen Zakon o kaznenom postupku sudovima je ostavljen rok od dva mjeseca da ukinu sva rješenja o jamčevinama, te pri tome razmotre neku težu ili blažu mjeru za okrivljenika. USKOK je, doznajemo, tražio da se Pripuzu izrekne teža mjera, odnosno da ga se vrati u istražni zatvor, no sud je to odbio ostavivši na snazi mjeru zabrane kontaktiranja sa svjedocima.

UKIDAJU SE ODLUKE O JAMČEVINAMA: Vraćaju li se Milan Bandić, Petar Pripuz te Zdravko i Mario Mamić u Remetinec?

Povratak na Net.hr