Play ponuda

Patria je MORH-u dala 15 milijuna eura mita?

shimmer fallback
12.2.2010.
11:20
Play ponuda

Kako piše Jutarnji list, finske vlasti trenutačno provode predistragu oko navedenih ugovora budući da je finska tvrtka Patria na sličan način 'funkcionirala' i u susjednoj Sloveniji.

Istražitelji tako posjeduju e-mail poruku koju je 2005. godine Wolfgang Riedl, austrijski posrednik Patrije za Sloveniju i Hrvatsku, poslao Reiju Nittynenu, službenom zastupniku tvrtke za navedene zemlje. Tako Riedl piše da "...imamo 8,5% za Hrvatsku, plus ono što moraš dati osobi koja se brine za Ministarstvo". "Ako ponudiš Auto-commercu otprilike isti postotak kao i tipu koji se brine za MORH, cijena vozila bit će jednaka."

Mail je, tvrde izvori Jutarnjeg, istražitelje uputio da provjere tezu da se Patria poslužila mitom kako bi osigurala pozitivan ishod tendera. Indikativno je i da je isti krug ljudi upleten u ovu priču, kao i poznati poduzetnik Walter Wolf, u Sloveniji već istraživan zbog sumnji u malverzacije.

Jedan od dokumenata također sadrži bilješke sa sastanka između Wolfa, Riedla i Nitteyenana, koji su se sastali 20. siječnja 2005. u Beču u Riedlovom uredu. Pod točkom 2 spominje se Hrvatska i ukupan broj od 216 Patrijinih vozila koje će MORH naručiti. Piše da Wolf poznaje Bartola Jerkovića, direktora proizvodnje specijalnih vozila u Đuri Đakoviću, iz vremena dok je bio pukovnik u MORH-u.

Wolf uvjerava da može Jerkovića nagovoriti da podrži projekt Patria. Spomenuti Jerković nije imao komentara na ove informacije, tek je potvrdio kako poznaje Wolfa te da se s njim sastajao.

Navodno, trećinu iznosa od 15 milijuna eura trebali su podijeliti Wolf i Riedl, dok je preostale dvije trećine trebalo ići nepoznatim pojedincima iz MORH-a. "Možda je cijela stvar i aranžman s provizijama ljudima bliskim MORH-u i drugima u Hrvatskoj, zapravo, legalno isplaćena nagrada za dobro obavljen posao, ali važno je da se cijelo to razdoblje, zbog iskustva u Sloveniji, dobro istraži", kaže izvor Jutarnjeg.

Play ponuda
Play ponuda