Da samo sudac Darko Krušlin neće noćiti u Remetincu od trojice osječkih sudaca, vijest je zbog koje su stvari postale jasnije. RTL Danas je na tu temu razgovarao s odvjetnicom Ksenijom Vržinom. Novinarka ju je upitala je li iznenađena cijelim ovim slučajem .

"Nisam iznenađena s obzirom da se već tri mjeseca kroz medije provlači ova priča i kad je gospodin Mamić izašao s USB stickom i kad je USKOK priopćio da radi izvide, ovo je očekivani ishod", kazala je za RTL Danas odvjetnica koja inače na drugom postupku na osječkom Županijskom sudu zastupa jednog od optuženih.

'Mamić je naštetio sam sebi'

Odvjetnica Vržina morat će ponovno doći na Županijski sud u Osijeku jer se tamo vodi drugi postupak protiv Zdravka Mamića. Odgovorila je na pitanje kakva je atmosfera na tom sudu.

"Bojim se da su tu posrijedi dvostruki kriteriji. Delefiran je predmet u predmetu osječkih sudaca na Županijski sud u Zagrebu, nije ostavljen u Osijeku. Mislim da je to dovoljan odgovor. Općenito je loša. Morate uzeti u obzir da su istragom obuhvaćena dva suca koja su potvrdila optužnicu u ovom našem drugom slučaju. Postavlja se pitanje zakonitosti ove optužnice. Mislim da je Zdravko Mamić trebao dobiti oprosnicu, da je DORH kalkulira, da se zbog toga toliko dugo rastezalo, jer on je u 10. mjesecu dao USB stick, koliko je poznato javnosti. Ovakav proces, ovakav postupak, pravosudna korupcija mora biti ispred Zdravka Mamića", naglasila je.

Upitana je li Mamić ovakvim ponašanjem doista naštetio samome sebi, odvjetnica odgovara potvrdno. "Pa, kako stvari sada stoje, nažalost to je tako. Umjesto da je u neku ruku nagrađen, ipak je to velika stvar. Čim je pokrenuta istraga, radi se o određenoj količini dokaza protiv kolega sudaca, potvrđena je opravdana sumnja, što znači da očigledno Zdravko Mamić ovaj put nije ništa lagao niti izmišljao", komentirala je.

Hoće li stariji Mamić dobiti politički azil?

"S obzirom na komentare političara i visokih dužnosnika i da je Hrvatska već kažnjena pri Europskom sudu po pitanju komentiranja postupaka u tijeku i povrede pretpostavke nedužnosti, mislim da bi Zdravko Mamić trebao dobiti politički azil u BiH."

Vidim da se sad dosta priča o njegovom izručenju. Koliko nam je ponovno poznato kroz medije, ne znam, nisam u postupku, mislim da se BiH može pozvati na članak 15. Jer, koliko nam je poznato, opet kroz medije, to kazneno djelo počinjeno je i u BiH", rekla je odvjetnica Vržina za RTL Danas.

MAMIĆEV ODVJETNIK PREDLOŽEN KAO SVJEDOK / 'Koja je namjera da me se obavijesti pola sata prije? Ne znam, ne zanima me. Došao sam i rekao što sam imao reći'

Odvjetnik suca Kvesića nije zadovoljan

Odvjetnik Gordan Preglej, advokat suca Ante Kvesića nezadovoljan je odlukom suca istrage koji je njegovom klijentu odredio istražni zatvor. Za Dnevnik Nove TV je odvjetnik pojasnio kakav je status braće Mamić u ovom slučaju.

"USKOK je ponudio dokaze koji se svode na personalne dokaze, tu je i iskaz četvrtookrivljenoga Zdravka Mamića koji tereti i temeljem toga došlo je do ovoga. Mamići imaju status osumnjičenika, protiv njih se provodi istraga, međutim sudac istrage je procijenio da s obzirom na tjeralicu, nema potrebe za određivanje još jedne tjeralice", rekao je Preglej.

Otkrio što ga muči

Sudac Kvesić ima preko 40 godina radnog iskustva te se postavlja pitanje njegove sigurnosti i gdje će biti smješten. Naime, neki od zatvornika su vjerojatno bili u njegovoj sudnici.

"Mene kao njegovog branitelja i čovjeka koji je u pravosuđu više brine olaka situacija pokretanja kaznenog postupka temeljem iskaza čovjeka koji je bjegunac pred hrvatskim pravosuđem, koji je jasno dao do znanja da se ne želi pojaviti u RH. USKOK je vrlo olako donio rješenje da ulazi u kazneni postupak protiv njih, a kamoli da odredi istražni zatvor", rekao je Kvesićev odvjetnik za Dnevnik Nove TV.

Odbijen prijedlog Uskoka

Sudac istrage odbio je prijedlog Uskoka za zatvaranjem odbjegle braće Mamić jer su za njima već raspisane tjeralice i određen im je istražni zatvor u drugim slučajevima, kazala je tužiteljica nakon ročišta na kojem su dvojica osječkih sudaca zatvorena, dok je treći pušten da se brani sa slobode.

Dvojici osječkih sudaca Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću te poduzetniku Dragi Tadiću sudac istrage odredio je u četvrtak istražni zatvor, dok je suca Darka Krušlina pustio da se brani sa slobode kao i braća Mamić koji su u BiH.

''Razmatranje činjenice hoće li se tražiti izručenje mora biti doneseno kada se donese odluka po žalbi Uskoka koja će uslijediti na ovu odluku. Obrazloženje suda za odbijanje istražnog zatvora za Mamiće je da je to učinjeno iz razloga što je istražni zatvor za njih već određen u drugim spisima i raspisane su tjeralice'', kazala je Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman.

Krizman je ukazala da se na braću Mamić može primijeniti odluka Vrhovnog suda u kojoj je navedeno da ako postoji istražni zatvor koji nije konzumiran i nije izgledno da će biti konzumiran jer su osobe u bijegu, tada je praksa da ne postoje razlozi da se ne donese i novo rješenje o određivanju istražnog zatvora.

Uskok najavio žalbe

''Postoje razlozi za žalbu na takvu odluku i Uskok će to i napraviti'', kazala je Krizman dodajući da će se Uskok žaliti i na odluku suca istrage u odnosu na suca osječkog Županijskog suda Darka Krušlina koji je pušten da se brani sa slobode.

Dodala je da o nagodbi u ovom trenutku nema govora jer slijedi istraga u kojoj će se ispitivati svjedoci i prikupljati dokumentacija. ''Trenutno se o tome i ne razmišlja, a kamoli što drugo'', zaključila je Krizman.

Branitelj odbjeglog Zdravka Mamića, odvjetnik Veljko Miljević, kazao je prije odluke suca istrage da ga je Uskok predložio za svjedoka u istrazi protiv trojice osječkih sudaca, braće Mamić i osječkog poduzetnika Drage Tadića.

Miljević je rekao da ga je na ročištu sudac istrage Vinko Mioč izvijestio da su braći Mamić dodijeljeni branitelji po službenoj dužnosti, ustvrdivši kako ne zna koja je krajnja namjera da ga se netom prije početka ročišta izvijesti o prijedlogu da ga se sasluša kao svjedoka.

Kazao je da je njegov branjenik na ovaj način doveden u neravnopravan položaj te ocijenio da su ovo "manje greške od onih koje će se rješavati na Ustavnom sudu''.

Branitelj suca Darka Krušlina, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, izjavio je da je Uskok u odnosu na njegovog branjenika predlagao saslušanje trojice svjedoka na okolnost primopredaje sata. Budući da Krušlin ne spori primopredaju sata, sudac istrage je zaključio da nema razloga za njegovim pritvaranjem, precizirao je Pavasović Visković.