MEĐIMURAC NA MOTOCIKLU NALETIO NA ŽICU U ŠUMI: / Policija upozorila postavljače zamki, ali i motocikliste

Nakon što je pukom srećom 25-godišnji motociklist prošao bez ozljeda u naletu na žicu u šumi pored malog Mihaljevca, međimurska je policija izdala upozorenje postavljačima zamki,

22.3.2021.
13:12
Ilustracija: Dušan Mirković/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Vozeći se kroserom šumskim puteljkom u predjelu Krč pored međimurskog Malog Mihaljevca, 25-godišnji je mladić u subotu naletio na žicu koja je bila razapeta među stablima. Iako takve nesreće često završavaju s ozljedama, a ponekad i smrću, motociklist je dobro prošao, jer je u naletu žica popustila i poderala mu jaknu, javlja eMeđimurje. Vozač nije ozlijeđen, a policija traži osobu koja je postavila zamku.

Policijsko upozorenje

Zbog ovog su se incidenta ipak opširnije oglasili iz Policijske uprave međimurske. Podsjetili su da s dolaskom toplijeg vremena tamošnje šume postaju omiljena destinacija mnogih rekreativaca. No, česti su i problemi s korištenjem šumskih predjela u privatnom i državnom vlasništvu, pa stoga upozoravaju da uvijek postoje načini kako se mogu izbjeći neželjene situacije. Savjetuju građane da im prijave svako neovlašteno korištenje, ali i uništavanje posjeda.

"Svako neovlašteno korištenje i pritom uništavanje posjeda potrebno je prijaviti policiji. Ako se prilikom vožnje oštećuje i uništava imovina, odnosno uništava prirodni okoliš počinitelj ostvaruje obilježja kaznenog djela oštećenje tuđe stvari iz čl. 235. Kaznenog zakona. Ukoliko je taj prirodni okoliš zaštićen, tada se radi o kaznenom djelu uništavanje staništa iz čl. 201. Kaznenog zakona. Svakako, nije ni potrebno posebno isticati kako osoba koja postavi žicu na šumskom putu i pritom se netko od rekreativaca ili drugih posjetitelja šume ozljedi ili smrtno strada, podliježe kaznenoj odgovornosti i može u sudskom postupku biti osuđena na zatvorsku kaznu. Ujedno, čl. 139. Zakona o zaštiti prirode zabranjuje se vožnja i/ili parkiranje vozila izvan površina namijenjenih za vožnju ili parkiranje. Sukladno članku 233. istog Zakona, novčanom kaznom od 500 do 1000 kuna, kaznit će se za prekršaj fizička osoba ako vozi i/ili parkira vozila izvan površina namijenjenih za vožnju ili parkiranje", podsjećaju iz PU međimurske.

Posljedice mogu biti fatalne

Tako je primijećeno da vozači motocikala i quadova voze kroz zaštićeni spomenik prirode Bedekovićeve grabe, nedaleko od Lopatinca, čime uništavaju puteve i ugrožavaju zaštićenu floru i faunu. Međimurska policija stoga upozorava kako će poduzeti sve radnje kako bi spriječila slične incidente.

Slične su zamke u kolovozu prošle godine uzrokovale nesreću u kojoj je pored Jelenja poginuo 21-godišnji motociklist. Sajle, užad i žice primijećene su i na području Zagorja, kod Lepoglave, Čeva, Novog Marofa i Kalnika, a sve češće ih ima i na obroncima Ivanščice i Ravne gore.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali