unosan biznis / Kuća diplomata iz MVEP-a nije jedina u kojoj ilegalno žive migranti: 'Da, neki to rade. Siguran sam. Nije tajna. Svi to znaju'

Istražitelji sumnjaju da je diplomat imao dogovor s dvojicom Indijaca. Iskaz je dao bez odvjetnika

3.1.2024.
20:57
VOYO logo

Prije nekoliko dana u jednoj ulici na Medvešćaku odvijala se prava drama. Zbog dojave da se u jednoj kući krije nekoliko ilegalnih migranata, policija je stigla na teren i brzo je nastao kaos. RTL je doznao da je u skandal umiješan i zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova.

Image
u zagrebu /

RTL doznaje: Zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova s dvojicom Indijaca u obiteljskoj kući skrivao 9 migranata

Image
u zagrebu /

RTL doznaje: Zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova s dvojicom Indijaca u obiteljskoj kući skrivao 9 migranata

DORH nije tražio istražni zatvor za diplomata

Istražitelji sumnjaju da je diplomat imao dogovor s dvojicom Indijaca. Iskaz je dao bez odvjetnika. Navodno se branio da je samo iznajmio kuću 35-godišnjem Indijcu i da nije znao da ondje žive ilegalni migranti. On je i dalje u bijegu. DORH nije tražio istražni zatvor za diplomata, jest za Indijce zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela. Prijeti im jedna do osam godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pitanje je je li kuća diplomata iz Ministarstva vanjskih poslova podno Sljemena, u kojoj je prema sumnjama policije i istražitelja držao ilegalne migrante, jedina takva. Nakon policije i Općinsko kazneno odvjetništvo u Zagrebu izvijestilo je da je 29. prosinca prošle godine ispitalo diplomata i 28-godišnjeg Indijca, što je RTL prvi objavio.

Devetero ilegalnih migranata, koji su živjeli u kući diplomata, nakon dolaska policije vjerojatno su završili u prihvatilištu Porin. Ondje je i čečenski par koji je u Hrvatsku stigao jučer. Muškarac, koji je htio ostati anoniman, ispričao je za RTL Danas da je pobjegao kako ne bi završio u ruskoj vojsci. Svjestan je da može pobjeći i iz Porina i, na primjer, živjeti u tajnosti kao ilegalci podno Sljemena: "Mogao bih. Ali to bi donijelo previše problema. Želim živjeti mirno i zakonito“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje je li mu netko ponudio da u zamjenu za novac živi drugdje, isprva nije htio odgovoriti no onda je objasnio da takvog čega itekako ima: "Da, neki to rade. Siguran sam. Nije tajna. Svi to znaju“.

Svi znaju i da je to unosan biznis za krijumčare. Policija i DORH kao prvoosumnjičenog vide diplomata iz Ministarstava vanjskih poslova. Nadležni ministar, Gordan Grlić Radman, ne staje pred kameru, već kolega iz pravosuđa. Ovo je veliki problem, kaže Ivan Malenica i dodaje: "Svakako mislim da nije dobra slika prema vani da državni službenik čini kazneno djelo koje je povezano s ilegalnim migracijama“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je javna tajna. Većina njih to radi zbog dodatnog prihoda

Pitanje je je li diplomatova kuća jedina takva. Građani su uvjereni da ih ima još. Marija nam priča da je u pojedinim zagrebačkim kvartovima vidjela takvo što: "Neki ovako iznajmljuju sobe, sa strane. Njih je desetak. To je javna tajna. Većina njih to radi zbog dodatnog prihoda“.

Statistike kažu da je lani uhićeno 1880 krijumčara. "Kad govorimo o kaznenim djelima krijumčarenja, češće to rade strani državljani nego domaći. I to u omjeru 70 prema 30 posto“, kaže glasnogovornica zagrebačke policije, Marija Goatti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DORH nije tražio istražni zatvor za diplomata, jest za Indijce zbog opasnosti od bijega i ponavljanja djela. Prijeti im jedna do osam godina zatvora. A do podizanja optužnice, diplomat može na posao u Ministarstvo, i tek tada se može pokrenuti stegovni postupak.

POGLEDAJTE VIDEO: Zapoalenik MVEP-a uhićen je na radnom mjestu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo