ČEKA SE OBDUKCIJA

JOŠ SE NE ZNA UZROK SMRTI DJEČAKA IZ BREGANE: Salmonela pronađena u svim kutovima kuće

Hrvatsku javnost jučer je potresla vijest o smrti petogodišnjeg Mirka Vidovića iz Bregane koji je navodno preminuo od posljedica zaraze salmonelom.

Osim preminuog dječaka, od salmonele je oboljelo i ostalih četvero članova obitelji Vidović, no njihovo je zdravstveno stanje stabilno. Na liječenju su u zagrebačkoj zaraznoj bolnici ‘Dr. Fran Mihaljević’ i uskoro će biti pušteni kući. Kako pišu 24 sata, liječnici kažu da će uzrok dječakove smrti otkriti obdukcija te napominju da je smrt zbog salmonele prilično neuobičajena.

Zaraza se s jedne namirnice proširila na ostale

Dr. Bernard Kaić, epidemiolog iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, kaže kako su epidemiolozi iz kuće u Bregani uzeli više uzoraka hrane i brisova iz prostorija u kojima obitelj živi te da je analiza pokazala da su gotovo svi uzorci pozitivni na salmonelu. Drugim riječima, cijela kuća Vidovićevih bila je zaražena salmonelom.

Salmonelu su pronašli u rizi-biziju, u jajima kupljenima u jednom trgovačkom lancu, te u gotovo svim brisovima uzetima s površina u kući. No u uzorcima jaja uzetima s police istog trgovačkog lanca u kojima su ih Vidovići kupili – salmonele nije bilo.

Dr. Kaić kaže da je riječ o takozvanoj križnoj kontaminaciji što znači da je zaraza krenula od jedne namirnice i širila se na ostale.

“Postoje i informacije”, kaže dr. Kaić, “da je obitelj jela nekakav desert od termički neobrađenih jaja, ali uzorci tog deserta nisu nađeni u kući.”

PETEROČLANA OBITELJ SE ZARAZILA SALMONELOM, DJEČAK (5) UMRO: Pojeli su jaja iz uvoza, kupljena u trgovačkom centru

jaja

Smrt od salmonele vrlo je rijetka

Da su smrti zbog salmonele neuobičajene, kazao je za 24 sata i prof. dr. Josip Begovac, predstojnik Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’.

“To je rijetkost, a iznimka su ljudi koji imaju teška oštećenja imuniteta ili neku drugu kroničnu bolest. Nagla smrt može biti povezana s nizom uzroka, poput stanja šoka, konvulzija, dehidriranosti, srčane aritmije, aspiracija… Katkad se kod djece koja naglo umru ni ne utvrdi uzrok smrti”, kaže dr. Begovac.

On dodaje da ima i situacija u kojima salmonela dođe kroz krv i nastani se u većim krvnim žilama i vitalnim organima. No, tada se ne radi o nagloj smrti, nego o nečemu što traje određeno vrijeme.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA O TROVANJU PETEROČLANE OBITELJI: ‘Još uvijek ne znamo zašto je umro dječak (5) iz Samobora’

Prof. dr. Josip Begovac, predstojnik Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prijatelji očistili kuću unesrećene obitelji

Kuću obitelji Vidović u Bregani jučer su počistili njihovi prijatelji koji žele da nevjenčani par, Bosiljku i Predraga, te njihove kćerkice po povratku iz bolnice dočeka čisti dom.

“Bosiljka me nazvala dan prije tragedije da mi kaže da ne dolazim do njih jer su svi pokupili virozu. Drugog me jutra nazvala i rekla da je Mirko umro. Otrčala sam do nje i čim sam se sabrala, zaručnik i ja smo odveli njihove kćeri od dobi od sedam i 11 godina liječniku. Rekli su nam da smo ih doveli u zadnji tren, inače bi i one umrle”, kazala je za 24 sata potresena prijateljica Vidovićevih koja im je došla počistiti kuću.

NE JEDITE TO NI POD RAZNO! Stručnjak za trovanja otkriva što ne smijete nikada jesti

 

 

Povratak na Net.hr