AKCIJA POLICIJE I TUŽITELJSTVA

EKO BOMBA U SRCU SLAVONIJE: Uhićen direktor odlagališta na koje je mjesecima dovožen opasni otpad

Punih šest mjeseci na odlagalište otpada u Donjem Miholjcu dovožen je opasni otpad što ga “Doroslov”, gradska tvrtka u čijem je vlasništvu odlagalište nije ni mogla ni smjela zbrinjavati.

Proizlazi to iz danas otvorene istrage protiv Daniela Rušanca, 51-godišnjeg direktora tvrtke “Doroslov” za koju se već neko vrijeme nagađalo da zbrinjava opasni otpad za što u stvari nema dozvole.

Na kraju je te sumnje odlučila provjeriti policija, te je Rušanac jučer i uhićen, a danas je protiv njega i službeno otvorena istraga zbog sumnje da je zlorabio svoj položaj i krivotvorio dokumentaciju. Uz njega se pod istragom našao i jedan od njegovih poslovnih suradnika koji mu je u dijelu malverzacija pomagao.

Krivotvorena popratna dokumentacija

Prema za sada dostupnim informacijama, Rušanac je od studenog lani do 10. travnja ove godine omogućavao da se u Donjem Miholjcu zbrinjava opasni otpad. Učinio je to u više navrata iako njegov “Doroslov” nije imao potrebne dozvole za  zbrinjavanje, no ključno je bilo da sve bude plaćeno.

Daniel Rušanac
Rušanac je dugo poricao bilo kakve nezakonitosti u tvrtci kojoj je bio na čeluFoto: prtsc Facebook

Međutim, ne bi li prikrio kakav se otpad u stvari zbrinjava u Donjem Miholjcu Rušanac je, sumnjaju istražitelji, ovjeravao lažnu prateću dokumentaciju o preuzetom otpadu.

OPASNE SUPSTANCE: Samo trećina elektroničkog otpada u Europi pravilno je zbrinuta

“Za sada još nemamo točan podatak koliko iznosi nezakonita zarada što ju je na ovaj način ostvario”, navode iz Općinskog državnog odvjetništva u Osijeku koje je protiv Rušanca i njegovog suradnika pokrenulo postupak nakon što je zaprimljena prijava lokalne policije.

Izvlačili novac napuhanim fakturama

U nastavku istrage Rušanac će odgovarati i za pumpanje cijena usluga i radova za koje mu je račune ispostavljao poslovni partner. U pitanju je ponovno bilo više raznih tvrtki koje su surađivale s “Doroslovom” i kojima je Rušanac plaćao uvećane fakture. Razliku između stvarne i napuhane cijene, a u pitanju je gotovo 86 tisuća kuna, podnijelio je sa svojim suradnikom.

Obojica su danas poslije podne završila u istražnom zatvoru, jer je ocjenjeno da bi, ukoliko ostanu na slobodi mogli ponoviti kazneno djelo ili pak pokušati utjecati na svjedoke malverzacija za koje su osumnjičeni.

Još 2013. godine posumnjalo se da je na odlagalište u Donjem Miholjcu dovezen opasni medicinski otpad, a tamo je lani u jesen zbrinut i dio riječkog smeća.

OPASNO ZA OKOLIŠ: Pronađeno osam odbačenih bačava s opasnim otpadom

Povratak na Net.hr