SILOVALI DJEVOJČICU NA KROVU ZGRADE / Iz splitskog zatvora puštena dvojica 18-godišnjaka: 'Pitanje je hoće li ona imati hrabrosti izlaziti iz kuće'

Dvojica 18-godišnjaka uhićena zbog sumnje da su u Splitu na krovu nebodera silovala 14-godišnjakinju pušteni su da se brane sa slobode

2.7.2021.
18:22
THINKSTOCK, evgenyatamanenko
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dvojica 18-godišnjaka koji su uhićeni zbog sumnje da su oteli, a potom seksualno iskoristili 14-godišnjakinju na krovu nebodera na području Splita, pušteni su da se brane sa slobode, piše 24sata.

Dvojac je mjesec dana nakon što su uhićeni napustio zatvor na Bilicama, a u istražnom su zatvoru bili zbog opasnosti utjecaja na svjedoke. Budući da su svi ispitani, više ne postoji osnova za njihovo zadržavanje, a prijavljeni su za protupravno oduzimanje slobode i spolnu zlouporabu djeteta mlađeg od 15 godina.

Istraga u ovom slučaju je dalje u tijeku te se očekuje podizanje optužnice.

'Pitanje je hoće li djevojčica imati hrabrosti izlaziti iz kuće'

Dvojica mladića su, podsjetimo, djevojčicu susreli u parku te je nagovarali da pođe s njima. Djevojčica je u tom trenutku bila s prijateljicom, koju je spomenuti dvojac usput izgurao iz priče, a 14-godišnjakinju su silom uvukli u lift nebodera, odvukli na krov zgrade i tamo se zaključali. Na tom su je mjestu i silovali.

S obzirom da djevojčica nije došla u dogovoreno vrijeme kući, njezin brat je krenuo u potragu za njom, te ju je on naposljetku i pronašao.

"S ljudske strane i majčinske to je zastrašujuće. I da je ona starija djevojka, to što su oni pušteni je strašno, a mi ovdje govorimo o djetetu. S obzirom na sve okolnosti pitanje je hoće li ta djevojčica imati hrabrosti izlaziti iz kuće ili će strepiti hoće li ih sresti negdje.

Ne moraju oni osobno dolaziti zastrašivati je, ali mogu nagovoriti nekoga da je uznemirava. Zaista ne znam kako bi se tu djevojčicu moglo zaštititi, pa valjda bi trebala postojati humanija pravna praksa od ove postojeće jer to sa zabranama pristupa je komično", rekla je za 24 sata psihologinja Mirjana Nazor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Dodatna zlostavljanja žrtve

Ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba te stalna sudska vještakinja, prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander nije željela komentirati navedeni slučaj iz Splita, ali iz svog profesionalnog iskustva zna kako se stvari vrlo često razvijaju.

"Nažalost, znam mnoge žrtve seksualnog zlostavljanja koje su bile izložene dodatnim zlostavljanjima time što su se zlostavljači namjerno susretali s njima podsmjehujući se. Oni bi svojim žrtvama verbalno i neverbalno prijetili i na taj način im pokazivali da se njima neće dogoditi ništa nego da će one biti te koje će izgubiti spor. Time bi kod žrtve povećavali osjećaj nelagode, srama, stigmatizacije, nesigurnosti, ali nažalost, i žaljenja što su ikad to prijavili", rekla je Buljan Flander.

"Ne mogu ulaziti u konkretan slučaj, ali kad je riječ o teškim kaznenim djelima, ako nema sumnje da će ponoviti djelo, da će utjecati na svjedoke, ili ako se radi o osobito teškim kaznenim djelima djelima, nema razloga osumnjičenika zadržavati u istražnom zatvoru, postupak se naprosto mora poštovati", dodala je Lana Peto Kujundžić, sutkinja Visokog kaznenog suda i predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali