SLUČAJ KOJI JE ODJEKNUO U SVIJETU / Tajanstvena žena s Krka je na promatranju u KBC-u Rijeka: Stručnjaci otkrili što je moglo dovesti do tako teške amnezije

'Amnezija se uvijek javlja zbog teške povrede mozga, bilo fizičke bilo psihičke. To može biti trauma, može biti neko intrakranijalno zbivanje od krvarenja od moždanog udara'

23.9.2021.
9:28
PU primorsko-goranska
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Domaći, ali i svjetski mediji već se danima bave slučajem Daniele Adamcove, 57-godišnje Slovakinje pronađene na Krku koja nije znala ništa o sebi. Iako su sada ključni detalji otkriveni, ostaje za vidjeti što će se s Adamcovom događati idućih dana, pogotovo kad je riječ o njenu zdravlju.

"Gospođa je smještena u riječkom KBC-u, stabilno je, na opservaciji", doznaje Novi list od prof. dr. sc. Alena Ružića, ravnatelja riječkog KBC-a, a nadležne institucije u našoj zemlji razgovaraju s institucijama u Slovačkoj o vremenu i načinu njezina povratka u Slovačku.

Dr. Ika Rončević-Gržeta, predstojnica Klinike za psihijatriju riječkog KBC-a, objasnila je što može izazvati tako tešku amneziju kakvu ima ozlijeđena Daniela.

"Amnezija se uvijek javlja zbog teške povrede mozga, bilo fizičke bilo psihičke. To može biti trauma, može biti neko intrakranijalno zbivanje od krvarenja od moždanog udara; od fizičke povrede i krvarenja uslijed te povrede; ili krvarenja zbog cerebrovaskularnog incidenta. A može biti uzrokovano i psihogeno, kada se čovjeku dogodi neki težak psihički šok, neko traumatsko iskustvo. To su neke od osnovnih stvari uslijed kojih se javlja amnezija", objasnila je Rončević.

Podsjetimo, kada je pronađena gospođa se nije mogla sjetiti ni imena ni bilo kakvih drugih osobnih podataka, pa je policija u jednom trenutku zatražila pomoć građana ne bi li utvrdila njen identitet.

Ubrzo je tvrđeno da je riječ o Slovakinji koja je u jednom trenutku svoga života bila čak dio celebrity svijeta u Americi. Izrađivala je nakit koji je nosila Brigitte BardotBarbara Streisand, postava serije "Prijatelji" i mnoge druge slavne osobe.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali