AUSTRIJSKI MATURANT OTKRIO DETALJE / 'Djevojke misle da su im u pića ubačene 'knockout kapi'. Onda bi legli s njima u krevet i dirali ih. Nisu navele hrvatske zaštitare'

Nakon povratka kući i dalje su ga mučile glasine koje je čuo na maturalnom putovanju

13.7.2021.
8:06
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Austrijske mediji prenose teške optužbe o zlostavljanju koje su navodno pretrpjeli maturanti na Jadranu za vrijeme maturalnog putovanja.

Kasnije je i istarska policija potvrdila da je zaprimila dvije prijave o nedjelima protiv spolne slobode u turističkom naselju Lanterna u Tar-Vabrigi u Poreštini. Jedna osoba je privedena, dok se drugi slučaj još istražuje.

Kronen Zeitung u svojem članku piše o izvjesnom 18-godišnjem Bastianu K., za kojega se navodi da se s maturalnog putovanja u hotelu kod Poreča vratio šokiran onime što je tamo čuo i vidio.

Mučile su ga glasine

Večernji list kontaktirao je mladoga Bastiana K:

"Dok smo bili tamo, čuo sam da se osiguranje ponaša u najmanju ruku neprimjereno, da spolno uznemirava djevojke i da se fizički obračunava s muškima. Te priče su se još proširile kad smo se vratili kući", govori, ali i ističe kako on osobno nije doživio neugodnosti od osiguranja, kao i da nije čuo da se u kontekstu napada spominju hrvatski zaštitari.

Kaže kako su ga nakon povratka kući i dalje mučile glasine koje je čuo na maturalnom putovanju te je odlučio na Instagramu i Snapchatu objaviti poziv svima onima koji su imali neugodna iskustva kako bi mu se javili, ali i kako bi spriječio da se ponove takvi slučajevi.

"Odmah se javilo 30-40 djevojaka sa svojim pričama o tome što su doživjele od zaštitara. Opisale su kako su ih spolno uznemiravali, pratili ih u sobe, lijegali s njima u krevet i dirali ih. Također, djevojke su opisale kako su se nakon pića osjećale čudno te vjeruju da su im ubacili K. O. kapi (knockout kapi). Više njih završilo je na hitnoj pomoći u pulskoj bolnici jer su imale teške simptome, spavale su, nisu se ničega sjećale i bilo im je mučno. I tamo su sumnje da su drogirane iznijele liječnicima. Također, osiguranje je, prema izjavi jednog kolege, pretuklo maturanta koji je, slučajno ili ne, bio crnac", govori Bastian.

Dvije prijave vezane za spolno uznemiravanje

Djevojke su odmah u Hrvatskoj prijavile seksualno zlostavljanje i uznemiravanje i agenciji i liječnicima i policiji. Odgovor iz agencije nije ih zadovoljio jer su obećali samo istražiti stvar. S druge strane, iz PU istarske su potvrdili optužbe, ali ne specificiraju jesu li napadači zaista bili zaštitari.

Policija je u razdoblju od 20. lipnja do 10. srpnja 2021. godine zaprimila dvije prijave o kaznenim djelima protiv spolne slobode.

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem, policijski službenici utvrdili su sumnju da je 19-godišnjak 7. srpnja počinio kazneno djelo silovanja na štetu mlađe punoljetne ženske osobe. I žrtva i počinitelj su austrijski državljani na maturalnom putovanju. Osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 8. srpnja, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske", kažu za Večernji list.

Četiri djelatnika osiguranja već izbačeno

Što se tiče drugog slučaja, kriminalističko istraživanje još uvijek traje. Agencija X Jam, specijalizirana za party putovanja, koja godinama organizira maturalce u Hrvatskoj za Austrijance, kazala je kako zaštitarske tvrtke surađuju i kako je područje pod stalnim nadzorom. No, Večernji list je kasnije dobio drugačiji odgovor.

"Četiri djelatnika osiguranja izbačena su s tog područja zbog neprimjerenih izjava i ponašanja. Za daljnje optužbe saznali smo samo putem društvenih mreža. Trenutno se interno pregledavaju i ne mogu se potvrditi. Težimo potpunom pojašnjenju, jer sigurnost i dobrobit gostiju imaju najveći prioritet", poručio je Alexander Khaelss-Khaelssberg iz X Jama.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali