Nakon napisa u austrijskom dnevnom listu da su istarski zaštitari drogirali i seksualno zlostavljali maturantice iz Austrije istarska policija potvrdila je u ponedjeljak da je zaprimila dvije prijave o nedjelima protiv spolne slobode u turističkom naselju Lanterna u Tar-Vabrigi na Poreštini.

Prema pisanju austrijskog Kronen Zeitunga na maturalnom putovanju u Istri dogodile su se nemile situacije tijekom kojih je došlo do, kako su naveli "maltretiranja, zlostavljanja pa čak i silovanja mladih djevojaka". 

I žrtva i počinitelj su austrijski državljani

S time u svezi istarska policija je danas potvrdila kako je u razdoblju od 20. lipnja do 10. srpnja zaprimila dvije prijave o kaznenim djelima protiv spolne slobode.

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem, policijski službenici utvrdili su sumnju da je 19-godišnjak 7. srpnja počinio kazneno djelo silovanje na štetu mlađe punoljetne ženske osobe. I žrtva i počinitelj su austrijski državljani na maturalnom putovanju, a osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, 8. srpnja, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske", izvijestila je glasnogovornica istarske policije Suzana Sokač. Neslužbeno se doznaje kako je žrtva silovanja bila 18. godišnja djevojka iz Austrije. 

Što se tiče drugog slučaja, kriminalističko istraživanje još uvijek traje i policija poduzima radnje u cilju utvrđivanja okolnosti događaja, odnosno kaznenog djela koje je prijavljeno. Neslužbeno se doznaje kako se u oba slučaja radilo o zatvorenim eventima namijenjenim austrijskim maturantima te da je u drugom slučaju involviran zaštitar, inače austrijski državljanin.

"Radi zaštite privatnosti i dostojanstva žrtava nismo u mogućnost iznositi nikakve druge detalje događaja", izvijestila je istarska policija i dodala kako se provodi sveobuhvatna istraga s ciljem utvrđivanja svih okolnosti koje su dovele do tog nemilog događaja. Istraga je u tijeku.

Zaštitari pretukli mladića jer je tamnoput?

Austrijski tabloid Kronen Zeitung objavio je članak u kojem se tvrdi da su maloljetnice na X-Jamu, velikom partyju za maturante iz Austrije, navodno silovali zaštitari. Organizatori X-Jama tim su austrijskim novinama kazali kako znaju za pritužbe na zaštitare iz Hrvatske i Austrije, koji su radili na X-Jamu, ali da optužbe nisu potvrđene. No, prozvani zaštitari ipak su udaljeni s Lanterne. A austrijski Der Standard objavio je informaciju, pozivajući se na izjave austrijskih maturanata, da su zaštitari pretukli jednog mladića te tvrdeći da su to učinili samo zato jer je ovaj tamnoput.