Camp David: Pregovori propali, očekuju se nemiri

Izraelske i palestinske snage sigurnosti pripremaju se za moguće nerede nakon sloma maratonskih mirovnih pregovora u Camp Davidu

Izraelske i palestinske snage sigurnosti pripremaju se za moguće nerede nakon sloma maratonskih mirovnih pregovora u Camp Davidu. Obje strane podigle su razinu pripravnosti svojih vojnih i policijskih snaga. Strani dopisnici javljaju da će se izraelski premijer Ehud Barak i palestinski vođa Yasser Arafat morati suočiti s brojnim izazovima kod kuće, iako će imati podršku svojih naroda zbog nepristajanja na kompromis oko Jeruzalema. Barak je već upozorio da Bliski Istok ulazi u razdoblje poprilične nesigurnosti. Isto bi se moglo reći i za premijerovu političku budućnost. Prije početka mirovnih pregovora za dlaku je preživio glasovanje o povjerenju u parlamentu, a posljednja ispitivanja javnog mnijenja pokazuju da većina Izraelaca smatra Baraka prepopustljivim prema Palestincima. Bez potpisanog mirovnog sporazuma, zagovornici mira u Izraelu nemaju puno izgleda. Unatoč tvrdnji američkog predsjednika Billa Clintona da je pregovorima postignut značajan napredak i da su obje strane voljne poštivati rok za postizanje sporazuma (13. rujna), datum za nastavak pregovora još nije dogovoren. Premijer Barak optužio je Arafata za zastoj, rekavši da nema hrabrosti za donošenje povijesnih odluka.
Arafat je u međuvremenu otputovao u Egipat, na razgovore sa svojim ključnim saveznikom, predsjednikom Hosnijem Mubarakom.
Službeni palestinski izvori kažu da je Arafat odbio izraelski prijedlog jer smatra da Palestincima daje tek simbolični suverenitet, a oni žele istočni Jeruzalem pretvoriti u glavni grad palestinske države. Tim je potezom pobrao simpatije širom arapskog svijeta i ojačao svoje pozicije. Tisuće Palestinaca marširalo je Gazom u utorak, tražeći nastavak “intifade” (ustanka kamenjem) protiv Izraela. Izraelske snage sigurnosti očekuju da će Fatah organizirati veće nemire i opći štrajk na području Zapadne obale i Gaze. Duhovni vođa Hamasa, šeik Ahmed Yassin, izjavio je da je propast mirovnih pregovora dokaz da Palestinci nemaju drugog izbora osim otpora. “Što je silom uzeto, mora biti silom i vraćeno”, rekao je. Posebni američki izaslanik za Bliski Istok Dennis Ross uskoro će posjetiti to područje i pokušati pronaći način da se pregovori nastave.

Povratak na Net.hr