Najava iz Britanije

CAMERON: ‘Trebat će desetljeća da Turska uđe u Europsku uniju, ovakim tempom to će biti 3000. godine’

Trebat će desetljeća da Turska uđe u Europsku uniju i ovakim tempom to će biti 3000., odgovorio je u nedjelju premijer David Cameron pokretu Vote Leave koji upozorava da će Turska za pet godina ući u klub i preplaviti Veliku Britaniju novim migrantima.

Pokret Vote Leave (Glasaj za izlazak) pokreće u ponedjeljak kampanju putem plakata s prikazanim otvorenima vratima putovnice EU i porukom “Turska (76 milijuna stanovnika) pridružuje se EU. Vote Leave, preuzmi kontrolu”.

Britanija će biti nemoćna zaustaviti ulazak Turske i slobodu kretanja njezinih građana, tvrdi pokret no Cameron to odbacuje, piše agencija dpa.

“Trebat će desetljeća za tu mogućnost. Turska je svoju kandidaturu predala 1987. Ako će stvari napredovati dosadašnjim tempom,  trebat će pričekati godinu 3000. da ona pristupi Europskoj uniji”, izjavio je Cameron za televiziju ITV.

Kampanja ostanka Britanije u Uniji

Cameron koji provodi kampanju ostanka Velike Britanije u Uniji, tako je odgovori pristašama brexita,  mjesec dana do referenduma 23. lipnja  na kojem će Britanci glasati za ostanak ili izalazk iz EU, a prema anketama rezultat je vrlo tijesan.

“Dvanaest milijuna Turaka kaže da žele doći u Veliku Britaniju” i to su “uglavnom nezaposleni i studenti”, piše tabloid Sunday Express, blizak protuimigrantskoj stranci UKIP, piše agencija AFP.

“Glas za ostanak u EU glas je koji dopušta ljudima iz Albanije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Turske da slobodno dođu kod nas kada jednom njihova zemlja pristupi EU. Mnoge od tih zemalja imaju visoku stopu kriminala i probleme banda i terorističkih ćelija”, rekla je državna tajnica u oružanim snagama Penny Mordaunt, jedna od ministrica u Cameronovoj vladi koja je sklona brexitu.

Na pitanje BBC-a u nedjelju Mordaunt je rekla “vrlo je vjerojatno” da će Turska ući u EU u idućih osam godina i Velika Britanija “neće se tome moći oduprijeti”.

Novi ustav i predsjednički sustav

Budući turski premijer Binali Yildirim, izabran u nedjelju za novog predsjednika vladajuće stranke Pravde i razvoja (AKP), rekao je da će prioritet njegove vlade biti novi ustav kojim će se uvesti izvršno predsjedništvo, čime će predsjednik Recep Tayyip Erdogan dobiti široke ovlasti koje je oduvijek želio.

Govoreći na izvanrednom kongresu stranke, Yildirim je također rekao da će nastaviti borbu protiv Islamske države i kurdskih militanata u zemlji i Siriji, ističući da se promjena na čelu vlade neće na to odraziti.

“Problemi ove nacije i ljubav prema ovoj naciji dužnost su predsjednika”, rekao je. “Novi ustav bit će za izvršni predsjednički sustav”, kazao je i dodao da je to već stvarnost.

EU poslao poruku da morate prekinuti nejasnoću

Europskoj uniji poručio je da mora prekinuti “nejasnoću” u pogledu svoje migracijske politike jer Turska mora znati što želi. Također jer rekao da će Turska nastaviti raditi na poboljšanju situacije s ljudskim pravima i demokracije u zemlji neovisno o tome hoće li postati članicom EU-a.

Yildirim, dosadašnji ministar prometa i Erdoganov bliski saveznik već dva desetljeća, bio je jedini kandidat za vođu stranke i prema tome novog premijera.

On će zamijeniti Ahmeta Davutoglua koji je ovaj mjesec odlučio povući se s dužnosti zbog neslaganja s Erdoganom.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr