O dobrobiti crnog vina za zdravlje dugo se raspravlja no australski biokemičar vjeruje da je stvorio kapljicu tako bogatu antioksidansima da bi mogla liječiti niz bolesti.
Znanstvenik Greg Jardine iz Brisbanea kaže da je patentirao skupinu sastojaka stvorenih tijekom proizvodnje vina koja po njemu djeluje protuupalno i mogla bi se boriti protiv niza stanja poput artritisa i kroničnog umora.
Ranija istraživanja već su sugerirala da unos manjih količina crnog vina može pomoći da muškarci dulje žive i može štititi od srčanih bolesti.
Jardine vjeruje da je stvorio ukusno piće koje bi moglo imati zamjetne učinke na poboljšanje zdravlja.
"Mi smo odveli taj antioksidans, koji postoji u malim količinama u vinu, do razine na kojoj može nešto i učiniti", kazao je Jardine za AFP.
Jardine kaže kako je obogaćivanje vina antioksidansima učinilo to piće nepitkim, zbog previše tanina, no nakon što su antioksidansi postali topivi u mastima i lakše ih se apsorbiralo u tijelu i samo vino postalo je ukusnije.
Njegovo je vino stvoreno normalnim postupkom proizvodnje vina no poduzeti su koraci da se 'pojačaju' neki dijelovi postupka koji se normalno odvijaju na puno nižoj razini intenziteta. "Nismo učinili ništa izvan postupka proizvodnje vina - naša je boca, boca pravog suhog crnog vina", kaže Jardine.
Ta "tehnologija modificiranja polifenola" može se koristiti i kod proizvodnje drugih vrsta pića ili hrane, dodaje Jardine.
Farmakolog Lindsay Brown, koji je ispitao Jardineove sastojke na sveučilištu Southern Queensland, kaže kako se čini da imaju pozitivni učinak na zdravlje štakora oboljelih od artritisa.
"U potpunosti spriječavaju upalu, oticanje i krutost zglobova," kaže o sastojcima koji su ispitani početkom 2012. nakon što su izdvojeni iz vina radi istraživanja.
No, dodaje kako postoje potencijalni problemi oko ideje uzimanja vina u medicinske svrhe.
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da štetno konzumiranje alkohola rezultira s 2,5 milijuna smrti svake godine i predstavlja treći najveći rizik za preranu smrt, invaliditet i gubitak zdravlja u svijetu.