U Parizu je kišilo i Parižani su plesali u čast, i pod utjecajem, jednog od najslavnijih vina Francuske. Naime, kao i svakog trećeg četvrtka u studenom, i ovog je počelo masovno ispijanje bojoleaus nouveaua. Oni najgorljiviji ljubitelji ostali su budni do ponoći i već u prvim minutama četvrtka počeli s uživanjem u mladom vinu.
Nepretenciozno i jeftino, vino se radi od grožđa gamay, ubranog najviše dva mjeseca prije flaširanja. Ima prepoznatljivu crvenu boju, prilično je mirisno i osvježavajuće i, uglavnom, se servira ohlađeno.
Popularnost bojoleaus nouveaua i drugih bojoleaus vina (ostalih vina koja se proizvode oko Lyona), koji se piju odmah poslije žetve, naglo je porasla u drugoj polovici dvadesetog stoljeća. U Francuskoj mnogi muškarci imaju običaj odvojiti jednu večer, i odmah na početku sezone, u društvu prijatelja, probati što više vrsta bojoleaus vina. No, njegova slava nadišla je granice matične države, pa se tako polovica od 60 milijuna boca proizvedenih prošle godine ispijala izvan Francuske.
Vinari iz Burgundije ovogodišnju berbu opisuju kao sunčanu, elegantnu, šarmantnu, zrelu i uravnoteženu. Tvrde da je sunčano, toplo proljeće i suša, posebno vrućina u rujnu, stvorila savršene uvjete za sazrijevanje grožđa.
Ne zaboravite, u Hrvatskoj je ovaj mjesec posvećen borbi protiv alkoholizma, pa ako i imate čašu bojoleaus nouveaua drugu ne točite sebi, podijelite je s prijateljem.