NOVO IME U ISTRAZI: / Misteriozni Sirijac za kojeg misle da je u srcu ISIS-ovog napada na Europu

Image
Foto: AFP, MICHAEL VILLA

U istrazi terorističke mreže povezane s napadima u Parizu i Belgiji pojavilo se i jedno novo ime.

27.3.2016.
23:07
AFP, MICHAEL VILLA
VOYO logo

U izvješću s njegovom fotografijom navode se detalji podaci o Hamadu i dvojici muškaraca za koje se zna da su sudjelovali u napadu u Bruxellesu, Khalid Bakraoui i Najim Laachraoui. Osim toga, u izvješću je navedeno da je Hamad rođen na Novu godinu 1988. u sirijskom gradu Hami, no još nema prave potvrde njegovog identiteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TERORISTI IZ BRUXELLESA SE RAZBJEŽALI PO EUROPI? /

Traje potjera za osmoricom krvnika

Image
TERORISTI IZ BRUXELLESA SE RAZBJEŽALI PO EUROPI? /

Traje potjera za osmoricom krvnika

Nema službene potvrde

CNN piše kako nije potvrđeno radi li se ovdje o muškarcu odjevenog u svjetlu odjeću kojeg su nadzorne kamere snimile na belgijskom aerodromu i koji je tamo ostavio torbu s ekplozivom koji nije detonirao ili drugu osobu viđenu na mjestu eksplozije u metrou. Moguće je i da Hamed nije bio prisutan na niti jednoj od lokacija napada.

Francuski Le Monde izvijestio je u petak da je u stanu u Bruxellesu u kojem su se nalazila trojica sudionika napada na aerodrom pronađen Hamedov DNA. Belgijske vlasti nisu potvrdile ovu informaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istražitelji su navodno počeli rekonstruirati Hamedova kretanja i povezanost sa Salehom Abdeslamom, jedinim preživjelim iz terorističkog napada u Parizu koji je uhapšen u Bruxellesu 18. ožujka.

Vjeruje se da je u Europu stigao krajem rujna

Kao i barem još dvojica terorista odgovornih za napade u Parizu, vjeruje se da je Hamed stigao zajedno s stotinama izbjeglica iz Sirije, Iraka i drugih područja na grčki otok Leros, negdje krajem rujna prošle godine. Le Monde piše da je u Europu došao nekoliko tjedana prije druge dvojice pariških napadača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema francuskim izvorima CNN-a, jedan od organizatora terorističkog napada u Parizu Abdelhamid Abaaoud također je krajem rujna viđen na otoku Lerosu.

Istražuje se je li Hamed bio u društvu muškarca kojeg belgijsko tužiteljstvo vodi pod imenom Monir Ahmed Alaaj, poznatog još i pod imenom Amine Choukri (postoje sumnje oko toga je li ijedno od tih imena pravo) i koji se nalazio na istoj adresi u Bruxellesu kao Abdeslam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veze s ostalim osumnjičenima

Naime, Choukrija i Abdeslama zaustavila je njemačka policija u blizini grada Ulma, a tom prilikom uzeti su im otisci prstiju. Istražitelji su dvojicu muškaraca povezali s Hamedom zbog toga što je Hamed u to vrijeme bio prijavljen u izbjegličkom centru u blizini Ulma, a u vrijeme Abdeslamovog posjeta, dvojica izbjeglica navodno su nestala iz izbjegličkog centra. Jedan od izvora blizak njemačkim istražiteljima kazao je da su Hamedovu fotografiju prepoznale brojne izbjeglice iz centra u Ulmu.

Prema istom izvoru, Hameda je evidentiran u Schengenskom informacijskom sustavu 10. ožujka, 12 dana prije napada u Bruxellesu, a prema toj evidenciji, Hamed je vozio crni Audi A3.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Choukrijevi su otisci prstiju pak pronađeni u u sigurnoj kući koju su koristili pariški napadači u gradu Auvelaisu, a policija je u raciji u kući u Bruxellesu nekoliko tjedana prije napada pronašla lažnu sirijsku putovnicu na ime Monir Ahmed Alaaj i lažnu osobnu iskaznicu na ime Amin Choukri. Kako piše CNN, iako još nema službene potvrde o njegovoj umiješanosti u terorističke napade u Parizu i Bruxellesu, on je u ovome trenutku jedan od najtraženijih osoba u Europi.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike