2000. bi mogla biti rekordna godina za Zagrebačku banku

Rekordno povećanje devizne štednje te iznosa isplaćenih kredita građanima, obilježili su poslovanje Zagrebačke banke u prvih devet mjeseci ove godine

31.10.2000.
1:14
VOYO logo

Ukoliko se, u skladu s očekivanjima, nastavi ovakav trend rasta do kraja godine, u tim bi segmentima 2000. mogla biti rekordna poslovna godina, istaknuo je na konferenciji za novinare povodom Svjetskog dana štednje član uprave te banke Zvonimir Jurjević.

- Devizna je štednja građana u Zagrebačkoj banci - rekao je Jurjević - u ovoj godini zabilježila porast za više od milijarde njemačkih maraka, te je 25. listopada ukupno iznosila 3,6 milijardi maraka.-

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako veliko povećanje može se objasniti nizom konkretnih razloga, poput vrlo dobre turističke sezone, prebacivanjem sredstava iz drugih banaka itd., no, smatra zamjenik predsjednika uprave Nikola Kalinić, glavni je razlog vjerojatno psihološki. Ulaskom procesa konsolidacije bankarskog sustava u završnu fazu, primijećeno je i povećanje povjerenja građana u banke, što je, istaknuo je Kalinić, bilo od presudnog značaja.

Kreditni portfelj, odnosno iznos isplaćenih kredita građanima na kraju je rujna u Zagrebačkoj banci iznosio 5,6 milijardi kuna, uz snažan porast od svibnja do kraja rujna, te uz uzlazno kretanje i u listopadu. Najveći dio tog iznosa, odnosno 68 posto odnosio se na stambene kredite, na gotovinske 19 posto, a na kredite za automobile osam posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema Jurjevićevim riječima, ovi podaci potvrđuju prvu tržišnu poziciju Zagrebačke banke, uz konstantni rast tržišnog udjela, kako prema iznosu isplaćenih kredita građanima (33 posto), tako i prema iznosu devizne štednje. Naime, tržišni udio devizne štednje te banke od kraja 1997. godine do kraja kolovoza ove godine porastao je za približno deset posto, na gotovo 35 posto.

Inače, povodom obilježavanja Dana štednje, Zagrebačka je banka dodijelila i posebne donacije te tradicionalnu nagradu Akademiji likovnih umjetnosti i njenim najuspješnijim diplomantima. Tako je Bolnici za bolesti dišnih puteva za djecu i mladež "Srebrnjak" donirano 70 tisuća kuna za kupnju ultrazvučnog aparata za dišne bolesti, dok je Domu umirovljenika "Trešnjevka" isti iznos odobren za uređenje doma. Hrvatskoj udruzi za školovanje pasa vodiča i mobilitet donirano je 75 tisuća kuna za kupnju i kompletnu obuku dva psa vodiča, dok je Akademiji i njenim diplomantima, za unapređenje rada dodijeljena Nagrada Zagrebačke banke u iznosu od 60 tisuća kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo