Znate li kako se vozi auto po ledenoj cesti?

shimmer fallback

Polako nam stiže zima, a stoga je i vaš limeni ljubimac sve izloženiji nepovoljnim vremenskim i terenskim uvjetima.

24.11.2010.
11:17
Play logo

arti-201011100255006Pravilnom pripremom vašeg automobila za zimu, ispravnom tehnikom vožnje i shvaćanjem kako je na smrznutoj cesti zaustavni put znatno dulji nego ljeti, lakše ćete pregrmjeti hladne dane koji dolaze. Donosimo nekoliko savjeta koji će vas podsjetiti kako se zimi ponašati za upravljačem.

Prvi i osnovni korak trebala bi biti promjena guma. Ljetne gume na temperaturama ispod 7 stupnjeva Celzijevih postaju tvrđe i gube svoja svojstva - stoga bi ih trebalo zamijeniti onima za zimske uvjete. Iako je kupnja zimskih guma u početku nešto skuplja investicija, ipak se isplati zbog puno veće sigurnosti koju pružaju. Termini zamjene guma su najčešće studeni i travanj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sljedeći korak - promjena i provjera tekućina u automobilu, počevši od promjene ulja, koje će olakšati start u hladnim zimskim jutrima. Također, treba provjeriti razinu rashladne tekućine u hladnjaku, te ju zamijeniti čistim antifrizom ukoliko ste do sada u hladnjaku imali mješavinu vode i antifriza.

Tekućinu za prozore obavezno zamijenite zimskom verzijom. Njome potom našpricajte sve brave na automobilu kako bi se spriječilo njihovo smrzavanje. Zaštitne gume oko vrata ne bi bilo loše premazati silikonskim sprejem kako bi se spriječilo njihovo sljepljivanje.

arti-201011020352006Akumulator, posebice ako je nekoliko godina star, trebalo bi provjeriti kod mehaničara, kao i ispravnost kočnica, svjetala i brisača. Ukoliko iza brisača ostaje trag, obavezno ih zamijenite. Također, nikada brisače ne uključujte ukoliko se na staklu nakupio led.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U gorjima i na skijalištima tijekom noći može napadati toliko snijega da i najbolje zimske gume odjednom postanu uzaludne. U takvoj situaciji lanci su jedino rješenje. Postavljanje lanaca preporučamo isprobati kod kuće kako vas snijegom prekrivena cesta ne bi dodatno iznenadila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Važno je reći kako se lanci postavljaju na ravnoj cesti, a ne kad ste već krenuli na uspon, dok se skidaju čim se dođe do očišćene ceste. U protivnom lanci će se brzo potrgati, te pored opasnosti da oštete vaš automobil, takvi će smanjiti sigurnost u vožnji.

Ukoliko vam na snijegom pokrivenoj cesti automobil počne proklizavati nemojte panično stinuti kočnicu! Umjesto toga pritisnite kvačilo, izravnajte automobil uz pomoć upravljača i lagano prikočite, ukoliko je potrebno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko vaš automobil posjeduje neke od od modernih sigurnosnih sustava (ABS - sprečava blokiranje kotača i skraćuje zaustavni put, te ESP koji kontrolira stabilnost) svakako će vam dobro doći, no imajte na umu kako ni oni ne mogu ispraviti sve pogreške. Stoga, defenzivna i pametna vožnja na zahtjevnoj podlozi osnovni je preduvjet i najbolje jamstvo da ćete živi i zdravi stići na svoje odredište.

Povezani članci:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201011100255006 arti-201011020352006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo