VIDEO: / Izum koji bi mogao spasiti tisuće života!

20.8.2010.
15:47
VOYO logo

Japanski automobilski gigant lani je primio brojne žalbe zbog zaglavljivanja papučice gasa pri vožnji, što bi u konačnici rezultiralo i prometnim nesrećama. Međutim, istraživanja i statistike pokazale su kako se u nemalom broju slučajeva radi i o ljudskoj pogrešci – umjesto kočnice vozač bi pritisnuo 'gas do daske'.

http://graphics8.nytimes.com/bcvideo/1.0/iframe/embed.html?videoId=1247468541916&playerType=embed

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Snažan pritisak na papučicu je prirodna ljudska reakcija kod ugroženosti. U takvim situacijama čovjek umjesto kočnice nagazi na papučicu gasa, tu odlučuju stotinke. To je pogreška vozača, ali isto tako i konstrukcije s odvojenim papučicama", tvrdi Masuyki Naruse, 74-godišnji japanski izumitelj koji je izumio papučicu koja je ujedno i gas i kočnica.

Izum je poprilično jednostavan – gas se dodaje pomicanjem desne noge u stranu, dok se kočnica aktivira kad se papučica nagazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo u SAD-u se godišnje prijavi nekoliko desetaka tisuća nesreća upravo zbog problema s papučicama. U Japanu je lani bilo 6.700 takvih nesreća, više od 9.000 ozlijeđenih te 37 poginulih.

Nova papučica gasa trenutno se testira u Švedskoj, a Naruse ih je smjestio i u 130 automobila svojih prijatelja u Japanu. Ideja je stara 20-ak godina, a iz dana u dan je usavršavana i dorađivana. Jednog dana ova papučica vjerojatno bi mogla postati i svjetski standard pri proizvodnji automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo