VIDEO: / BMW-ove zvijezde će vas oboriti s nogu

Modeli i3 te i8 nove su zvijezde BMW-ove budućnosti. Riječ je o potpuno električnom modelu i hibridu, a svojim dizajnom i funcionalnošću ostavljaju bez daha.

11.8.2011.
17:52
VOYO logo

BMW-ovi novi modeli i3 te i8 napravljeni su na BMW-ovoj 'LIfeDrive konstrukciji, koja doslovce dijeli auto na dva zasebna dijela - aluminijsku konstrukciju u koju su smješteni akumulator, suspenzija i sigurnosni elementi te drugi dio koji se sastoji od CFRP-a, materijala snažnog poput čelika, no 50 posto lakšeg. Na taj način BMW je uspio značajno smanjiti težinu koja je inače boljka električnih automobila.

Model i3 je u potpunosti električni automobil optimalnog unutrašnjeg prostora s četiri sjedala i 200 litara prtljažnika, te je dimenzijama viši i širi od, primjerice, VW Golfa, a teži samo 1.250 kilograma. S motorom snage od 125 kW od nula do 100 kilometar na sat potrebno mu je 7,9 sekundi. Punjenje potpuno prazne baterije traje šest sati , a brzim punjenjem, koje traje jedan sat, postiže se 80 posto kapaciteta baterije. Kada je i3 potpuno napunjen može prevaliti udaljenost od 220 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od modela i3, BMW-ov hibrid i8 je ekološki sportski automobil budućnosti kojeg pogoni turbo motor od 1,5 litre s tri cilindra, ukupne snage 260 kW, koji radi u tandemu s električnim motorom koji direktno pogoni stražnje kotače. Kada obje jedinice rade istovremeno i8 do 100 kilometara na sat stiže za 4.6 sekundi. Vozeći samo na električni pogon može prevaliti oko 35 kilometara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako u BMW-u o ovim modelima još uvijek govore kao konceptima, na ulice će izaći 2013. godine. Cijena modela i3 za zapadno tržište bit će oko 35 tisuća eura, dok će i8 stajati oko 170 tisuća eura.

Vezani članak:

arti-201107250696006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo