Savjeti za spas vašeg automobila nakon zime!

Svaka zima, pa i ona najblaža, predstavlja veliki izazov za vaš automobil.

19.3.2011.
11:29
VOYO logo

Pranje automobila jedno je od najvažnijih i najčešćih radnji tijekom njegovog korištenja. Posebno to izražaja dolazi kroz proljeće i ljeto kada svaki, pa i najkraći put neminovno znači i automobil zaprljan mušicama.

arti-201101130466006Temeljito pranje je važno i obavezno nakon zime, posebice ako je automobil vožen po cestama koje su bile prekrivene snijegom i soli. Naime, na podnici, u unutrašnjosti blatobrana i na rubovima pragova nakuplja se sol, koja se može zadržati mjesecima te uništava lim vašeg vozila, piše Pametnakuna.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povišenjem temperature, negativna djelovanja jačaju, pa automobil najviše hrđa - ljeti. Zbog toga je važno unutrašnjost pragova i podnicu oprati mlazom pod visokim tlakom.

Nakon pranja lako se uočavaju kritična mjesta - oštećenja i početno zahrđali dijelovi, koje treba odmah sanirati. Važno je dobro oprati i cijelu karoseriju, posebno rubove i utore, gdje se najviše nakupljaju nečistoće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201012310352006Ako se bliži interval izmjene motornog ulja, preporučljivo ga je izmijeniti nakon zime. Naime, zimska vožnja s bogatijom smjesom prlja i razrjeđuje ulje, te se u njemu taloži zajedno s nečistoćama i potom se pogoršava podmazivanje. Također, promjenom ulja olakšat će se i rad akumulatoru. Budući da je tijekom zime izložen velikom opterećenju, jer mu niske temperature smanjuju kapacitet, a zbog zgusnuta ulja u motoru i mjenjaču svako je pokretanje motora i rad elektropokretača iscrpljujuće.

Ako ste vozili na zimskim gumama, približava se vrijeme da ih stavite u pričuvu do iduće zime, jer u normalnim uvjetima bolje drže cestu od ljetnih guma, te se zbog toga i puno brže troše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo