NAPREDNA TEHNOLOGIJA

PREMIJERNO U REGIJI: Hologramski Volvo koji oduševljava, a tu je i onaj pravi – novi V90

Pred sutrašnji (četvrtak) početak Corp2in konferencije kojoj je domaćin Zagreb, a na kojoj će premijerno u regiji biti predstavljen Hololens Box, plod suradnje Volva i Microsofta u razvoju napredne tehnologije koja donosi nove dimenzije u autoindustriju, zavirili smo ondje kako bismo saznali o čemu je točno riječ.

Predstavnici Volva iskoristili su priliku i za prezentaciju novog modela V90 kojim se švedski proizvođač nadovezuje na prethodne uspješnice tvrtke iz karavanske klase. Niz je to koji je započet prije više od 60 godina s legendarnim Volvo Duett modelom, a ovaj premium model podiže svoj segment za cijelu jednu klasu u pogledu estetike i kvalitete materijala.

v90

Način na koji se razvijao otkriva drugi dio ove priče – Hololens. U pitanju je hologramsko računalo koje dopušta interakciju s hologramima koje je moguće pomicati, oblikovati i smjestiti u prostor.

“Mi zamišljamo budućnost gdje ljudi mogu bolje razumjeti kako naše sigurnosne inovacije pomažu izbjeći prometne nesreće, kako naši napredni motori pružaju pomoć vozaču u svim uvjetima na cesti i kako naše usluge povezivosti čine život jednostavnijim”, poručili su iz Volva.

Nama je bilo omogućeno uporabom naočala vidjeti ekran s podacima u preklapanju sa stvarnim svijetom i tako promotriti način na koji u Volvu razmišljaju pri razvijanju novih sustava.

Pratili smo tako primjere razvijanja sigurnosnih sustava u Volvu, odnosno 3D prikaz komunikacije automobila preko ‘oblaka’ razmjenom informacija o mogućim problemima na cesti. Konkretnije, prvo vozilo dolaskom na, navedeno u primjeru, led na cesti, javlja informaciju sljedećem koje dobiva i točan izračun udaljenosti od potencijalno opasne situacije. Jasno, u realnosti će sustavi na automobilu odraditi ostatak posla za vas i izvući vas iz ove potencijalno pogibeljne situacije, kao i nekih drugih koje smo imali priliku vidjeti, a za što se brine sam automobil (poput zadržavanja unutar vozne trake, kočenja u slučaju mogućeg sudara…).

Povratak na Net.hr