Nevjerojatno rješenje - guma od maslačka!

26.5.2011.
22:12
VOYO logo

Tijekom proteklih nekoliko godina Ford se posvetio povećanoj upotrebi ne-metalnih, recikliranih i bioloških materijala gdje god je to bilo moguće i pod uvjetom da su ti materijali ekološki u svojoj specifičnoj primjeni.

Primjeri uključuju sojinu pjenu u sjedalima, žitom punjenu plastiku, recikliranu smolu u sustavima podvozja, reciklirana vlakna na presvlakama sjedala te plastika od prirodnih vlakana za komponente u unutrašnjosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stalno tražeći nove, održive materijale za automobile s manjim udjelom ugljika, koji se mogu uzgajati, došli su do maslačka. Pošto sintetska guma nije održivi izvor želi se smanjiti njezina upotreba gdje god je to moguće. Maslačak ima potencijal da posluži kao izvrsna prirodna alternativa sintetskoj gumi.

Nisu svi maslačci isti, što znači da se ne mogu svi koristiti kao održivi izvor za gumu. Odgovarajuća vrsta za ovaj projekt je Ruski maslačak - Taraxacum kok-saghyz (TKS) koji se uzgaja na Sveučilištu u Ohiju na odsjeku za poljoprivredna istraživanja i razvoj (OARDC – Ohio State University’s Ohio Agricultural Researsh and Development Center). Mliječno-bijela supstanca koja se nalazi u korijenu ove vrste maslačka koristi se u proizvodnji gume.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ford bi mogao koristiti ovu supstancu kao modifikator plastike kako bi se poboljšala njena izdrživost. Takav bi se materijal tada mogao koristiti na mjestima kao što je držač za čaše, tepisi ili materijal u unutrašnjosti.

Prije nego što se guma iz maslačka stavi u upotrebu, Fordovi istraživači će ocijeniti početnu kvalitetu materijala kako bi procijenili ponašanje u različitim vrstama plastike koja se koristi u automobilima i bili sigurni da zadovoljava standarde izdržljivosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim maslačka, tim proučava i mogućnost upotrebe guayule (pustinjska biljka – gumena trava u jugozapadnom dijelu SAD-a) kao prirodne gume iz OARDC-a koja se može i uzgajati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo