5G PAK-FA T-50: Rusi predstavili najnoviji borbeni avion neviđenih mogućnosti

Image
Foto: Twitter

Prvi ruski lovac 5. generacije pokazao je svoju ultrapokretljivost na međunarodnom zračnom sajmu u blizini Moskve.

27.8.2015.
16:01
Twitter
VOYO logo

Lovac bi sljedeći mjesec trebao ući u inventar Ruskih zračnih snaga, dok bi serijsko uvrštavanje trebalo početi 2017.

Ruski PAK-FA trenutačno koristi motore lovca Su-35S, lovca 4++ generacije, koji bi trebali biti zamijenjeni novima, dizajniranim specifično za novi avion.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogonske jedinice koje bi trebale biti instalirane 2017. biti će jače te će učinkovitije trošiti gorivo, a uz to će biti i pouzdanije i jeftinije. Rusi smatraju da će omogućiti akrobacije koje trenutačno niti jedan lovac ne može izvesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bi što prije izvršili sva potrebna testiranja, do kraja ove godine doći će još tri PAK-FA lovca.

Sva oružja i tehničke inovacije dizajnirane za PAK-FA trebale bi biti u upotrebi do 2020. To uključuje 12 novih vrsta projektila, neki od kojih će biti hipersonični, dok su većina dizajnirana tako da stanu unutar lovčevog trupa, da ne omataju njegove stealth karakteristika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz navođene rakete zrak-zrak kratkog, srednjeg, dugog i ultra-dugog dometa, popis naoružanja uključuje barem dvije protubrodske rakete s dometom od 160 do 260 km.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S ukupnom nosivošću od 10 tona, PAK-FA će biti naoružan i s raznim preciznim bombama s GLONASS (ruski GPS) navođenjem, težine do 1,5 tone. Unaoružanju je i protupodmornička bomba koja može pogoditi bilo koju ronilicu na dubinama do 600 metara.

Image
Foto: Twitter
Image
Foto: Twitter

Za razliku od američkog F-22, za sada nema informacija da će PAK-FA nositi projektile s nuklearnim bojevim glavama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PAK-FA će imati potpuno digitalizirani sustav upravljanja oružjem, a većina naoružanja će biti 'ispali i zaboravi' tipa.

Trup i krila sadrže brojne senzore koji formiraju takozvanu 'pametnu kožu', pružajući pilotu informacije o svemu što se događa u svih 360 stupnjeva oko njega.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lovčev radar u potpunosti je integriran s aktivnom elektronskom obrambenom postajom 'Himalaja', što omogućuje lovcu vršenje i elektromagnetskog ratovanja protiv njeprijateljskih projektila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo