Tehnologija koja će spriječiti tragedije poput one kod tunela Krpani na A1

Novi projekt američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja (NCAR), koji financira tamošnje Ministarstvo prometa mogao bi značiti revoluciju u sigurnosti na cestama u zimskim uvjetima.

Mada zima u Hrvatskoj još nije pokazala zube, u Sjedinjenim Državama u punom je zamahu. Tamošnje službe naporno rade da bi ceste bile sigurne za veliki broj putnika u vrijeme blagdana. A novi projekt američkog Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja (NCAR), koji financira tamošnje Ministarstvo prometa mogao bi značiti revoluciju u sigurnosti na cestama u zimskim uvjetima, javlja Autoblog.

Sustavom nazvanim Pikalert Enhanced Maintenance Decision Support System (u prijevodu Pikalert napredni sustav za pomoć u održavanju pri održavanju) ralice u američkim saveznim državama Minnesoti, Michiganu i Nevadi bit će opremljene senzorima koji će pratiti stanje na cesti i vremenske uvjete, te će nadležnima uz pomoć satelita, radarskih senzora i kompjutorskih programa za predviđanje vremena osigurati točnije podatke o uvjetima na cestama, što će im pomoći da ralice upute točno onamo gdje su najpotrebnije. Takav bi sustav mogao spriječiti nesreće kakva se u Hrvatskoj, podsjetimo, dogodila kod tunela Krpani na A1 krajem studenog.

“Sustav ima potencijal da revolucionizira sigurnost vožnje zimi”, kaže Sheldon Drobot, znanstvenik NCAR-a koji je razvio sustav. “Ekipe za čišćenje cesta imat će nevjerojatno detaljnu sliku uvjeta na cestama, na svakom kilometru. Imat će mogućnost brzo identificirati mjesta gdje se stvara opasan sloj leda i snijega.”

Povratak na Net.hr