Play ponuda

VOZITE LI NEŠTO OD NAVEDENOG? / Ovo su auti koji se najčešće nalaze na meti lopova: Mnogi od njih nakon krađe završe na jednom mjestu

Foto: Shutterstock

Platforma za provjeru povijesti automobila carVertical, objavila je zanimljivo istraživanje za 2022. godinu u kojem su analizirane informacije iz 27 različitih zemalja, a gdje između ostalog donose informacije o automobilima koji su bili najčešće oštećeni na tržištu, ali i onim automobilima koji su bili najčešća meta lopova

1.2.2023.
18:41
Shutterstock
Play ponuda

Godina iza nas, 2022., bila je izazovna kako na tržištu novih, tako i na tržištu rabljenih automobila. Industrija se još nije oporavila, no u posljednjih 12 mjeseci dogodilo se mnogo uzbudljivih stvari. Platforma za provjeru povijesti automobila carVertical, objavila je zanimljivo istraživanje za 2022. godinu u kojem su analizirane informacije iz 27 različitih zemalja, a gdje između ostalog donose informacije o automobilima koji su bili najčešće oštećeni na tržištu, ali i onim automobilima koji su bili najčešća meta lopova.

Buick najčešće oštećeni automobil

Uz pomoć ove platforme za provjeru povijesti automobila, u 2022. godini otkriveno je više od 1,4 milijuna slučajeva oštećenja. Najveći procijenjeni račun za popravak odnosio se na Ferrari 812 Superfast, s nevjerojatnim iznosom od gotovo 300.000 eura.

Ukupna šteta otkrivena prošle godine iznosi gotovo 5,1 milijardu eura. Na vrhu popisa brendova automobila s najviše oštećenja nalazi se Buick. Tijekom prošle godine, 78,1 % Buick automobila provjerenih na platformi imalo je zapise o oštećenjima.

Mercedes najčešće na meti lopova

Na carVerticalu otkriveno je više od 1100 ukradenih vozila. Iako je stvarni opseg krađe vozila mnogo veći, takvi automobili obično kruže crnim tržištem.

Izuzetno je rijetko da ukradeni automobili ponovno dođu na tržište automobila, ali više od tisuću slučajeva dokazuje da je još uvijek moguće naletjeti na vozilo koje bi moglo biti ukradeno.

Više od 50 % uočenih ukradenih automobila proizvedeno je između 2014. i 2019. godine. Najpopularnija vozila među lopovima proizvedena su 2017.godine (9,7 % svih ukradenih vozila pronađenih na platformi za provjeru povijesti).

Play ponuda

Najpopularniji brendovi među ukradenim automobilima su Mercedes (14,7 % svih ukradenih vozila), BMW (14,4 %), Audi (10,4 %), Ford (7,8 %) i Volkswagen (6,8 %).

Posla su prevaranti imali i s vraćanjem kilometara u automobilima. Naime, tijekom prošle godine otkriveno je više od 7,4 milijardi vraćenih kilometara. U prosjeku je 15,2 % automobila imalo lažna očitanja kilometraže, a skrivanje stvarne kilometraže jedan je od najozbiljnijih problema na tržištu rabljenih automobila.

Prema platformi, kupci vozila proizvedenih između 2010. i 2013. godine imaju najveći rizik za kupnju automobila s vraćenom kilometražom. Gotovo svako deseto vozilo proizvedeno 2011. godine ima lažnu kilometražu (9,2 % svih vozila), a riskantni su i automobili proizvedeni 2012. i 2013. godine, s 8,6 % i 7,9 % vozila s vraćenom kilometražom.

Omiljeni automobili u 2022.

Podaci pokazuju da su pet najpopularnijih brendova automobila provjerenih prošle godine bili BMW (15,8 %), Volkswagen (14,5 %), Audi (12,3 %), Mercedes-Benz (8,6 %) i Ford (5,0 %).

Play ponuda

Što se specifičnih modela tiče, najpopularniji automobili na platformi su BMW serije 3, Volkswagen Golf, BMW serije 5, Volkswagen Passat i Audi A4.

Prema statistikama carVerticala, najpopularniji provjereni automobili bili su crne boje (24,6 % svih automobila), sivi (20,3 %) i bijeli (14,2 %), a slijede ih plava vozila (10,3 %).