2013 Audi S5 - njemačko tehnološko savršenstvo

Kada su prvi put predstavljeni prije pet godina, Audi S5 i njegov relativno blaži i manje agresivni brat A5, odmah su se našli na vrhu najseksi kabrioleta i coupea s dvoja vrata.

19.9.2012.
15:35
VOYO logo

Nakon pet godina pred nama je osvježeni S5. Pokreće ga 3.0-litarski V6 pogonski agregat koji razvija 333 KS. Ovaj automobil je brži i u kategoriji potrošnje ekonomičniji od 4,2-litarskog V8 motora.

Automobil je obnovljen iznutra i izvana. Zanimljivo je da je u sustav navigacije integriran Google Earth te da automobil nudi izvrsni Bang & Olufsen audio sistem. Osim toga vrlo korisne glasovne komande dobro će doći u jurilici poput ove.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Quattro pogon na sve kotače uz ovako snažan motor garancija su užitka u sportskoj vožnji. 2013 Audi S5 natrpan je tehnologijom kako u kabini, tako i ispod haube, što ga čini jednim od najugodnijih automobila za vožnju.

Uz adaptivni ovjes, aktivni diferencijal za svoj Quattro pogon na sva četiri kotača, sedam-stupanjski mjenjač s dvostrukom spojkom te kompresorski motor koji se "razmeće" s 333 konjskih snaga, ovaj 2013 Audi S5 na cesti će zvučati poput urlajuće zvjeri. Međutim, Audijev coupe malo više teži prema agilnim vozačima koji si vikendom priušte sportsku vožnu, nego vozačima utrka koji po cijele dane jurcaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tehnološkom smislu, 2013 S5 je gotovo savršen. U njemu će vam biti udobno bilo da se probijate kroz gradsku gužvu ili jurite po zavojitim cestama. Tehnološki dodaci kojima je opremljena kabina i sustavi za pomoć vozaču su inovativni i vrlo korisni.

Od njegovog lansiranja sviđa nam se dizajn S5. Model za 2013. također zadržava isto glatko, kompaktno, coupe tijelo, s manjim promjenama na svjetlima i rešetki. Da ne mislite da je coupe možda nepraktičan, stražnja sjedala na S5 se mogu preklopiti čime ćete dobiti veliki teretni prostor. Kutna LED svjetla koja pojačavaju prednje "farove" daju modelu S5 jedinstven izraz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se nađete u kabini, prvo što će vam privući pažnju je navigacijski sustav s Google mapama. Iako koristi manji LCD zaslon nego u modelu A7, zanimljivo je gledati satelitske snimke područja kroz koje vozite. Ove satelitske karte dolaze do automobila putem 3G veze. Naravno, uz kupnju automobila dobit ćete i strandardni paket navigacijskih karata. Navigacijski sustav pokazat će se vrlo vješt i u razumjevanju glasa kada mu na primjer kažete do koje adrese vas treba odvesti.

Podatkovna veza također podržava informacije o vremenu, najnovije vijesti i cijene goriva. Primjerice, ako vas zanima cijena goriva, uz tu informaciju na navigaciji ćete pronaći i sve obližnje benzinske stanice. Ono što nedostaje uz podatkovne usluge su neke društvene aplikacije poput Facebooka i Twittera kao i aplikacije za online glazbene servise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, u prestige paketu dolazi Bang & Olufsen audio sustav koji se sastoji od 14 zvučnika i pojačalo od 505 watta, što je prilično mnogo za malu kabinu S5.

Audio sustav u S5 je vrhunski, a takav je i zvuk motora. Najnovija verzija Audijevog Drive Select sustava koji automobilu omogućava sportski i "comfort" profil vožnje, uključuje parametre koji daju tzv. Dynamic Engine Sound. Riječ je o zvuku njemačkoj stroja vrlo visokih performansi, ne tako glasnog, već melodičnog budući da je postignuta besprijekorna simfonija različitih dijelova koji zajedno rade savršeno poput švicarskog sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo