Reklamira Mars

BATMOBIL ILI OKLOPNO VOZILO: NASA-in novi Mars rover koncept izgleda sjajno

Ogromni koncept rover putovat će Sjedinjenim Državama ovoga ljeta u sklopu obrazovnog programa ‘Ljeto na Marsu’, u organizaciji NASA-e i Svemirskog centra Kennedy, kako bi po povećao interes za Crveni planet.

Svake godine auto proizvođači širom svijeta predstavljaju futurističke koncept automobile, a ove je godine jedna tvrtka, umjesto da pokuša ponovo izumiti sedan ili pick-up, odlučila je napraviti novi Mars rover, piše Science Alert.

Marsovski koncept

U partnerstvu s NASA-om Parker Brothers Concepts napravili su električni rover na šest kotača, projektiran specifično za izazove istraživanja površine Marsa.

Procjenjena težina vozila je 2.27 tona, a dužina čak 8.5 metara, tako da ga se baš i neće viđati kako sam vozi po zemaljskim cestama, iako mu je maksimalna brzina navodno između 96 i 112km/h.

Marc Parker, jedan od tvoraca rovera, izjavio je kako je NASA dala njegovoj tvrtki potrebne parametre za vozilo. Iskoristili su ih kako bi napravili svoju batmobiloidnu kreaciju, koju Parker naziva ‘dvonamjensko vozilo’.

“U stvari je podijeljen na dva dijela”, objašnjava Parker. “Stražnji dio je potpuno opremljen laboratorij, dok je prednji kokpit za vožnju okolo i izviđanje.

Samo par dana nakon što je predstavljen na Floridi, rover već potiče ljude da govore o istraživanju Marsa, a u slijedećim će mjesecima uzbuđenje samo rasti.

Vozilo će putovati po raznim gradovima SAD-a u sklopu ‘Ljeta na Marsu’, a zatim će biti uključen u novi trening astronauta.

Poput većine koncept automobila, ovaj rover braće Parker neće biti pretjerano korišten, već će poslužiti kao prototip za buduća vozila.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr