NEVJEROJATNO / Hrvatska u dramatičnoj utakmici na EP-u propustila slaviti protiv žilave Austrije: Ozlijedio se Ivan Martinović. Iskočilo mu je rame, nije šutersko

Image

Emisija 'Vrijeme je za rukomet' na RTL-u počinje nakon utakmice Hrvatske i Austrije

14.1.2024.
16:52
VOYO logo

2. kolo skupine B Europskog prvenstva

Mjesto održavanja: SAP Arena

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad: Mannheim (Njemačka)

Današnje utakmice na EP-u možete gledati - OVDJE

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva današnja utakmica u skupini B: Rumunjska - Španjolska 24-36

Hrvatska - Austrija 28-28

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska muška rukometna reprezentacija u nedjelju je navečer, u 2. kolu skupine B Europskog prvenstva u Njemačkoj, nastavila svoj uspješni lov na drugi krug turnira. Perkovčevi jurišnici su remizirali s neugodnom Austrijom 28-28.

Image
DRAMA /

Doznali smo dva putnika u drugi krug Europskog prvenstva, Srbija pred ispadanjem

Image
DRAMA /

Doznali smo dva putnika u drugi krug Europskog prvenstva, Srbija pred ispadanjem

Naši su rukometaši u SAP Areni opet imali veliku podršku. Više od 8 000 hrvatskih navijača u Mannheimu opet je našim rukometašima stvorilo domaću atmosferu. Tamo negdje u daljini, kako sad stvari stoje, nazire se nešto sjajno, svjetlo, žarko i veliko… Iako, u ovoj utakmici nismo briljirali... Ne, nismo šokirani zbog Austrijanaca, nego smo se šokirali sami. Ali, ono što veseli je da je Goran Perkovac od ove reprezentacije stvorio dobru momčad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne samo da je ubrzao igru do te mjere da naši reprezentativci, kao da u jednom trenutku utakmice idu na 'warp pogon'. Ova Hrvatska ima glavu i rep, Perkovčeva družina igra rukomet kakav smo dugo čekali i izgleda itekako ozbiljno... Malo su si naši rukometaši zakomplicirali situaciju, to je istina, ali i dalje je to dobro. Nemojmo, stoga, očajavati. Ne može se svaku utakmicu dobiti onu prezentaciju kao protiv Španjolske, kad smo imali nestvarnih i, ruku na srce, nerealnih 93% šuta.

Što se tiče utakmice, Hrvatska je ponovno započela fantastično. U 5. minuti je vodila 6-1, ali nakon toga Austrijanci su se uozbiljili. U 13. su Austrijanci došli na -2 (8-6), a nakon toga su došli i na 9-9. Goran Perkovac, za vrijeme prvog time-outa Hrvatske u utakmici, naglasio je svojim rukometašima da moraju pojačati obranu...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To su i napravili, ali Austrijanci su preko Webera i Bilyka nastavili disati za vratom našim rukometašima. Hrvatski navijači prodrmali su SAP Arenu i nosili reprezentativce. Prvo poluvrijeme je završilo 14-12 za Hrvatsku. Matej Mandić je uhvatio 7 od 19 lopti u prvom dijelu. Da je bilo više strpljenja, preciznosti i više koncentracije u obrani, prednost naših rukometaša nakon prvih 30 minuta bila bi i veća.

U drugom poluvremenu drama je u potpunosti preuzela utakmicu. U 39 minuti, nakon osam minuta igre u nastavku, Austrija je po prvi put povela – 18-17.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Stojite preblizu, ne možete im ništa“, vikao je Goran Perkovac na time-outu.

U 41. minuti, Tin Lučin je promašio šut za +1. - pri 18-18. U 43. umjesto vodstva Hrvatske, Austrijanci su poveli opet – 18-19.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hvala Bogu, nakon toga su naši zapeli jače i opet poveli. U 40. minuti, izjednačili smo na 19-19, a Ivić je potom skinuo Weberu loptu. Igralo se onda gol za gol, austrijska igra 7 na 6 radila nam je poteškoće. U 45., Šoštarić je zabio za 20-19, a u 47. Ivan Martinović je pogodio za 21-19.

Ključni trenutak dogodio se u periodu od 53. do 56., kad smo se na 26-24 obranili. Iako nismo zabili za +3 u sljedećem napadu, Austrijanci su pokušali igrom sedam na šest opet zabiti. Božović je izvana vratio Austriju na 26-25, ali onda je Klarica brzim golom, pa Mandić obranom u 55., Hrvatskoj otvorili vrata raja...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 55. smo neuspješno gurali loptu na crtu za +3, ali hvala Bogu, Manda je akrobatski skinuo loptu za ludnicu u SAP Areni. Manda je u toj situaciji dobio loptu u lice, Frimmel je napucao Mandića loptom u glavu i dobio dvije minute isključenja. To je Mandi bila deseta obrana, najbolnija, ali najvažnija i najslađa.

U 56., Filip Glavaš je zabio za 28-25. Činilo se kako je to to. Jakov Božović je uzvratio i smanjio na dva razlike. 28-26. Tin Lučin je, potom, promašio šut umjesto da je produžio loptu na krilo. U 58., Austrija je smanjila na 28-27.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je uslijedio najvažniji napad koji smo zeznuli, a Weber je, srećom, u kontri pao za izjednačenje 28-28. U 59. je Weber zabio za 28-28 s desnog krila. U posljednjem napadu, 30 sekundi prije kraja s igračem više, nismo uspjeli zabiti. Bilyk je sa sedam golova bio MVP utakmice. Šoštarić je zabio 6 u dresu Hrvatske, a Mandić je imao 10 obrana iz 32 pokušaja.

Gotova je utakmica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

59' - 28-27 za Hrvatsku, imamo 6 izgubljenih lopti.

56 - Glavaš zabija za 28-25. Idemoooo....

Tekst se nastavlja ispod oglasa

52' - Luka Cindrić trese mrežu za 25-23 za Hrvatsku, ali odgovor Austrije je brz. 25-24.

51' - Umjesto da vodimo +3, Bilyk je zabio za 24-23. Nevjerojatno... Daj ajmo, idemooooo dečki, grizite... Jao, poludit ćemo, kakva drama. Za ovo su potrebni apaurini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

48 - Šoštarić je jedva zabio sedmerac, to je to, imamo 22-20. Šoštarić je zabio 6 golova.

48' - Martinović je na podu. Jao, nije dobro, liječnici su nad njim. Martinović leži, Perkovac je zabrinut. Navijači skandiraju - Ivane, Ivane. Ostao je bez broje na licu Martinović, izlazi s bolnom grimasom držeći se za rame.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

47' - Mamić je dobio dvije minute, a ne crveni. Uf, dobro je. Nije isključenje.

47' - Martinović je zabio za +2 - 21-19. Austrijanci opet 7 na 6.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

45' - Mario Šoštarić opet vraća naše na +1 - 20-19. Na polovici smo drugog dijela.

45' - Filip Ivić je obranio ključnu loptu. Luka Cindrić je odmah potom izborio sedmerac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

43' - Bravo Tin Lučin, bravo majstore. 19-19. Idemo se obraniti dečki, idemo...

40' - Izjednačili smo na 18-18. Ivić je skinuo loptu. idemo sad povesti ponovno. Weberu je Ivić obranio. To je prvi promašaj Webera na utakmici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

38' - Austrija po prvi put vodi - 17-18. Nije dobro...

37' - Kakva je ovo bitka u SAP Areni. Mlati se na crti, žestoki su dueli. Veron Načinović se bori na crti kao lav. Branimo se u formaciji 5-1. Jao, kakav gol. Obrana je sad loša, ali napacd je dobar. Svejedno, obrana mora biti bolja.

35' - Bilyk je izjednačio na 15-15, ali Filip Glavaš odmah u sljedećem napadu s mjesta pivota, na lijepu asistenciju Duvnjaka - za 16-15 za Hrvatsku. Idemo se obraniti dečki. Igraj igraj, stisni, stisni...

34' - Duvnjak je promašio šut, preko gola. Austrijanci imaju šansu za remi. Došli su na 9-9 u prvom dijelu.

33' - Weber je zabio 5 gol, veteran, a igra kao zmaj. Vjerojatno je ovo njegovo zadnje EP. 15-14.

31' - Matej Mandić skida odmah, ima 8 od 20. Luka Lovre Klarica zabija za 15-12. Ali, Herburger Lucas vraća na -2. - 15-13.

31' - Počelo je drugo poluvrijeme. Bože pomozi, daj snage za pobjedu našim rukometašima! Prva lopta je u rukama Austrijanaca.

30' - Završilo je prvo poluvrijeme. Austrija nam je stvorila probleme. Počeli smo dobro, ali pali smo u obrani i Austrijanci su smanjili. Hrvatska vodi 14-12. Šoštarić je zabio dosad 4 gola, Jelinić je postigao 3. Luka Cindrić je zabio dva gola. Manda ima 7 obrana. Nadamo se boljim vijestima u nastavku.

29' - Mario Šoštarić je zabio s desnog krila. Bježimo opet na +3 - 14-11.

28' - Jelinić je opet promašio.

26 - Domagoj Duvnjak pod faulom zabija. Imamo isključenje, znači igrača više i igramo sad obranu 5-1.

24 - Zvonimir Srna je promašio. Mučimo se u ovim trenucima u napadu. Moramo brže, više, jače...

23' - Zadranin Luka Lovre Klarica postiže vrlo važan gol. Bravo Luka Lovre, tako se to radi. Inače, Marin Jelinić je na 3 gola. Bilyk je zabio za Austriju.

22' - Mario Šoštarić je realizirao sedmerac.

21' - Sedmerac za Hrvatsku, ali obrana Austrije stvara nam probleme.

19' - Austrijanci su izjednačili na 9-9. Uf, puno je teže nego protiv Španjolske. Matej Mandić je na 7 obrana iz 16 šuteva Austrijanaca. Robert Weber je na 4 gola.

17' - Jeliniću je sjajno obranio Möstl, ali na svu sreću nisu Austrijanci izjednačili.

15' - Veron Načinović zabio je prvi svoj gol na utakmici. Srna je s krvavim koljenima, kod 9-6 za Hrvatsku, napustio teren. Suci su uočili krv, a Srna je izašao van da mu se sanira manja ozljeda. Idemo Zvone, stisni zube.

13' - Austrija je na -2 - 8-6. Idemo momci, trgnite se.

11' - Robert Weber je neumoljiv, ali Srna s devet metara uzvraća. Mandić je na 6 obrana. Hrvatska, Hrvatska, odzvanja dvoranom.

8' - Matej Mandić skida zicer. Bravo Manda.

8' - Lučinov šut je blokiran.

7' - Zvonimir Srna je dobio dvije minute.

5' - Ivaaan Maaartinoviiiić za 5-1. Kakvo razbijanje, pet minuta je tek utakmice. Hrvatska, Hrvatska, čuje se s tribina. Brani Manda, ajmoooo.... Ovo mu je četvrta obrana. Lijevom je skinuo uz pomoć vratnice briljantan šut. Ima 4 obrane iz pet pokušaja.

4' - Obranili smo se, kakva obrana Hrvatske. Srna je potegnuo kontru, a poentirali smo lagano.

3' - Opasno smo dobro opet ušli u utakmicu. Zabili smo opet dva brza gola, obrana je granitna i vodimo 4-1.

3' - Jelinić je zabio za 3-1.

2' - Obrana Mande i brza kontra za 2-0. Idemo Hrvatska, gazi!

1' - Luka Cindrić nakon brze kombinacije izvana. Vodimo 1-0. Pljesak za Luku. Lijepo, fino, mirno... Više od 8 000 Hrvata, prema najnovijim informacijama.

1' - Počela je utakmica, sretno Hrvatska! Bože pomozi. Imamo prvi napad.

20.27 - Na redu je himna Austrije.

20.26 - Ustanite dame i gospodo, svira se Lijepa naša.

20.20 - Matej Mandić započet će na golu umjesto Filipa Ivića.

20.11 - Tin Lučin je bio najbolji igrač Hrvatske u prvom dijelu, Ivan Martinović u drugom. Na kraju je protiv Španjolaca Martinović sa 8 golova uzeo MVP nagradu.

20.03 - "Možemo obećati da ćemo zaplesati neki drugi ples i pritom naučiti i Jakova plesati, ako prođemo u polufinale", rekao je Goran Šprem. Za spomenuti kako su objavljena i imena dobitnika - Televizor je osvojio Patrik Lesjak, a dres Ivana Blažević.

19.55 - Od 300 do 500 eura na crnom tržištu koštaju ulaznice za grupnu fazu u Mannheimu za utakmice Hrvatske, otkrila je u RTL-ovom javnom eteru naša Maja Oštro Flis.

19.50 - Šprem se nadovezao: "Ovo što smo gledali protiv Španjolske, taj šut, to je bilo čudesno". Jakov Gojun pohvalio je Domagoja Duvnjaka kazavši kako je on pravi kapetan. Dule će se žrtvovati, jednu minutu, jednu minutu... Domagoju treba dići spomenik, kako je to rekao Goran Perkovac o instituciji Domagoju Duvnjaku: "Riječi za naježiti se", istaknuo je Jakov Gojun u studiju RTL-a, za vrijeme emisije 'Vrijeme je za rukomet'.

19.48 - Goran Šprem je istaknuo: "Jaka i moćna obrana te hrani nevjerojatnom energijom". Gojun je za 93% šuta Hrvatske protiv Španjolske rekao: "Ne znam je li itko to napravio".

19.47 - "Nema kritika na moj debitantski nastup, sve je pozitivno. Olakšali su mi pobjedom", rekao je Jakov Gojun.

19.45 - Na glavnom kanalu RTL-a je počela emisija 'Vrijeme je za rukomet'.

19.40 - Nije rukometa, ali je - Hrvatska! Naša zlatna vaterpolska reprezentacija, predvođena izbornikom Ivicom Tuckom, plasirala se u finale Europskog prvenstva. U polufinalu su na bazenu na Savi, u paklenoj atmosferi na bazenu Mladost, Barakude su pobijedile moćnu Mađarsku 8-11. Jerko Marinić - Kragić je postigao 3 gola. Loren Fatović je zabio dva gola. OVDJE pročitajte što se sve događalo u Zagrebu na vaterpolskom EP-u. Bravo Barakude.

19.36 - Crna Gora u 2. kolu skupine C u Muchenu izgubila je od Islanda u egal utakmici - 31-30. Španjolska je razvalila Rumunjsku 24-36 u 2. kolu naše grupe B. Od 20.30 igraju Hrvatska - Austrija, Sjeverna Makedonija - Njemačka i Srbija - Mađarska.

19.32 - Švicarska je kreirala senzaciju. Švicarci su protiv Francuza odigrali 26-26 u 2. kolu skupine A. Andy Schmid je imao šut za pobjedu, ali puknuo je preko bloka ravno u golmana Tricolora. Više o tome čitajte - OVDJE.

19.25 - Za 20 minuta na RTL-u počinje Vrijeme je za rukomet.

19.15 - Javio nam se i bivši proslavljeni hrvatski rukometaš Zlatko Zlaja Horvat uoči večerašnjeg sudara Hrvatske i Austrije na EP-u.

"Bio sam u automobilu kad je Hrvatska igrala protiv Španjolske, ali uspio sam vidjeti najbitnije stvari. Baš je bio gušt za gledati, super igra. Dečki su bili pravi, kakvi znamo biti, izvrsna utakmica i nadam se da će se nastaviti istim tempom. Protiv Austrije neće biti lagano. Dvoboj je jako bitan, 4 boda za prijenos u drugi krug su u igri, ali treba protiv Austrijanaca biti oprezan. Dečki su svjesni svega, izbornik je svjestan visine i veličine zadatka. Svi smo uz Hrvatsku".

Image

Legendarni Zlatko Zlaja Horvat. Brkovi su mu bili potpuni hit. Podsjećao je malo na porno glumca iz 70-tih. Šalu na stranu, jedno od najvećih rukometnih srca koja je ova država imala. Ratnik u pravom smislu rukometne riječi.

18.00 - Naletjeli smo na debitanta Jakova Gojuna. Otkrio nam je kako za ples nije znao, kako je sve bilo spontano i kako ga je ples Marka Vargeka i Gorana Šprema u petak navečer skoro povukao. Na svu sreću, govori nam Jakov, nije, jer je ovako ispalo savršeno. Inače, emisija 'Vrijeme je za rukomet' počinje u 19.45. Goran Šprem i Jakov Gojun uvijek su dobro raspoloženi, a Jakov je donio neku novu energiju, sreću dečkima na turniru. Htio je da tako bude, nadamo se i njegovim plesnim koracima u nastavku turnira, samo da Hrvatska nastavi s pobjedama...

"Moraju me to naučiti", rekao nam je fenomenalni Jakov Gojun. Inače, utakmicu Španjolske i Hrvatske na RTL-u gledalo je više od 950 000 ljudi.

Silvio Ivandija: 'Drugi će krug pokazati sve prednosti i slabosti svih reprezentacija'

17.18 - Danas na EP-u igraju još Rumunjska - Španjolska, Švicarska - Francuska, Crna Gora - Island, Srbija - Mađarska, Sjeverna Makedonija - Njemačka. Silvio Ivandija nam je prokomentirao i ostale balkanske reprezentacije. Posebno je istaknuo Farske Otoke kao senzaciju svih senzacija:

"Farski Otoci su strašno iznenađenje napravili, uz Hrvatsku su prvo ime prvenstva dosad. Hrvatsku su prije utakmice sa Španjolskom su smatrali autsajderom, a Farski Otoci su nevjerojatnom izvedbom došli do boda protiv Norveške. Ali, vidjet ćemo što će sad biti, tko može pratiti taj ritam u nastavku turnira. Meni se čini da je Farskim Otocima premala rotacija u ekipi. Da mogu nešto ozbiljnije ostvariti. Srbija je isto iznenadila, ali su protiv Islanda prokockali prednost. Bila je to jedna od boljih utakmica na EP-u, a podijela bodova je realna. Crna Gora našeg Vlade Šole je jedna ozbiljna reprezentacija koja dominira šutom izvana. Šola je aktivirao ponovno Borozana koji se pokazao u dobrom svjetlu. Vujović na desnom vanjskom isto. To je jedna ekipa koja može puno toga pokazati. Iako su izgubili od Mađara na startu, može se tu još svašta zavrtiti, nije ništa gotovo. Dobro to izgleda u Crnoj Gori, a dobro izgledaju i Slovenci koji su pri vrhu europskog rukometa. Jesu li u mogućnosti napraviti jedan veći iskorak i doći do čak i borbe za medalju, to ćemo vidjeti. Imaju ozbiljnu, jako dobro ekipu, trener Zorman ih dobro vodi. Očekujem da Slovenci rastu kako natjecanje bude odmicalo, ali drugi će krug pokazati sve prednosti i slabosti svih reprezentacija".

Image
Foto: RTL

16.45 - Uoči utakmice javio nam se poznati hrvatski rukometni trener Silvio Ivandija: "Po meni, jako bi bilo bitno nastaviti u ritmu kao protiv Španjolske. Najljepše bi bilo da naši rukometaši mogu nastaviti utakmicu protiv Španjolske. Bili smo u jednom nevjerojatnom ritmu. Imali smo čudesnu, nestvarnu realizaciju. Ako uspijemo nastaviti igrati u istom ritmu, sigurno ćemo doći opet do vrlo pozitivnog rezultata. Naša se snaga vidi u jednom bitnom segmentu - novoj sredini obrane s Načinovićem i Srnom, koja sigurno daje bitan obol našoj igri. Ako nastavimo s takvom obranom, smiješi nam se visok plasman na EP-u".

Image
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Silvio Ivandija poznati je rukometni trener.

Više od 950 000 gledatelja pratilo na RTL-u utakmicu Španjolske i Hrvatske

16.34 - Inače, više od 950 000 gledatelja pratilo je na RTL-u hrvatsku oluju protiv Španjolske u SAP Areni. To znači da je veliki broj gledatelja vidjelo ludi ples Šprema i Vargeka u studiju RTL-a.

OVDJE možete čitati sve o Europskom prvenstvu u rukometu 2024. i gledati ekskluzivne podcaste, razgovore i priloge

16.32 - Emisija 'Vrijeme je za rukomet' s Markom Vargekom, Goranom Špremom i Jakovom Gojunom počinje u 19.45 na glavnom kanalu RTL-a. Filip Brkić i Nikša Kaleb bit će i večeras komentatorski par u prijenosu utakmice koja počinje u 20.30, a na poluvremenu i nakon dvoboja opet možete gledati Vrijeme je za rukomet. Ines Goda Forjan i Maja Oštro Flis donosit će emociju, reakcije igrača, izbornika, odnosno navijača...

Kompletan raspored Europskog prvenstva pogledajte - OVDJE.

16.25 - Dobar dan dragi čitatelji Net.hr-a, Hrvati, domoljubi, dobar dan svim rukometnim zaljubljenicima, čitavoj naciji... Pred nama je druga utakmica na EP-u za hrvatsku mušku rukometnu reprezentaciju: Nakon rapsodije na otvaranju turnira za Hrvatsku protiv doprvaka Španjolske, naša napaćena, ali hrabra i ponosna nacija je u transu. Rukometna groznica ušla je u kutak svakog doma u zemlji i izvan nje, u kojima srca kucaju za hrvatsku rukometnu selekciju i općenito sve hrvatske sportske selekcije. Perkovčevi jurišnici prodrmali su čitav EP. Svi živi pričaju o Hrvatskoj koja je toliko ubrzala rukomet, barem prema viđenom protiv Furije, da su ju neki prozvali Croatia Exspress. Podsjetimo, Hrvatska je zamrznula Španjolsku na -10 prije dva dana. Na kraju je na semaforu pisalo 29-39 za Hrvatsku. Naši su rukometaši vodeći u skupini B. Imaju gol razliku +10, danas će ih oko 8000 navijača bodriti protiv Austrije koju vodi bivši slovenski rukometaš Alex Pajovič.

Napete i atraktivne utakmice te još jedan pohod Hrvatske na novu medalju gledatelji mogu pratiti do 28. siječnja - na glavnom kanalu RTL-a i streaming platformi VOYO

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo