Provjerite s liječnikom

Osam razloga zašto imate krv na gaćicama, a nije menstruacija

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 15:13 22.10.2016 / Rubrika:
0

Ništa vas ne živcira tako kao kada spazite krv na gaćicama, a nisu oni dani u mjesecu

Nažalost, bez posjeta ginekologu ne možete znati da li se ciklus samo poremetio ili se nešto drugo zbiva. Primijetite li neregularno krvarenje, neke od ovih osam stavri mogu biti uzrok.

Trudni ste

Oko 20 posto žena ima lagano krvarenje tijekom prvih 12 tjedana trudnoće. Ako vam se javi iregularno krvarenje, a u fertilnoj dobi ste, liječnici svakako žele isključiti da je beba na putu. Krvarenje bude slabije nego uobičajena menstruacija.

Lijekovi

Pijete li neka sredstva protiv zgrušavanja krvi, može se desiti da menstruacije budu obilnije i duže. I nadomjestci kao ginko biloba imaju odlike razređivanja krvi i mogu utjecati na pojavu krvarenja. Tablete protiv začeća koje sadrže estrogen i progestin mijenjaju razine hormona i mogu biti krivci. Ako ste tek počeli uzmati lijek pa primijetili simptome, spomenite liječniku.

Nešto se zbiva sa štitnom žlijezdom

Štitnjača može imati veze sa vaginalnim krvarenjem. Ako primijetite mrlje krvi, doktor će se zabrinuti kako vam funkcionira štitnjača. Neaktivna štitnjača može djelovati na hipofizu koja ima cijeli niz utjecaja na hormone, a u nekim slučajevima može se javiti krvarenje.

Spolna bolest

Imate neku spolno prenosivu bolest, a da to možda ni ne znate. One se često javljaju bez ikakvih simptoma. A ako primijetite krv dolje, osobito poslije seksa, možda se radi o klamidiji ili gonoreji.

Trihomonas i HPV mogu izazvati upale cerviksa. A kada je cerviks upaljen, možete krvariti.

Imate intrauterini uložak

Intrauterini uložak, osobito onaj sa bakrom, može dovesti do krvarenja kod oko 25 posto žena. Žene kažu da su im tada ciklusi obilniji i da dulje traju. I neki drugi ulošci mogu izazvati nasumična krvarenja prvih 3 do 6 mjeseci.

Dobra vijest je ako imate uložak da ciklus može trajati kraće i biti manje obilan. Ako vam se uložak pomaknuo pa nije na pravom mjestu, možete primijetiti krv ali već će vam biti i neudobno.

Grubi seks

I od toga se može pojaviti krv. Rezultat grubljeg odnosa može biti oštećenje prije samog otvora vagine. Ako vam ovo nije previše bolno i znate uzrok krvi na donjem rublju, samo od sebe će zarasti i ne trebate liječnika. Slijedeći puta, malo lakše.

Sindrom policističnih jajnika

Policistični jajnici znače da imate višak androgena, muških hormona. To može biti uzrok intercikličkom krvarenju. Testosteron ometa estrogen da se ponaša kako treba. Simptomi su dug i težak ciklus, dugi period između ciklusa ili potpuno preskakanje ciklusa.

Karcinom

Ovo je razlog zašto krvarenje između ciklusa treba ozbiljno shvatiti. Nije tako često da uzrok krvarenju bude karcinom, to je najgori scenarij. Krvarenje se može javiti zbog nekog pretkancerogenog stanja ili karcinoma uterusa ili cerviksa. Karcinom je češći ako imate povećani rizik, osobito HPV. Ako da, morate ginekologu na neka testiranja da bi bili sigurni.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 15:13 22.10.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Jao!

Odvratan razlog: Evo zašto ne biste trebale depilirati noge prije odlaska kod pedikera

Iako smo bile uvjerene da je zima već daleko iza nas, snijeg i niske temperature dokazuju suprotno. Dok smo lice njegovali raznim kozmetičkim proizvodima tijekom hladnih zimskih mjeseci kako ne bi bila suha i ispucala, sada dolazi red i na naša stopala koja žude za malo pažnje. Ako ste se već predbilježili za pedikuru u kozmetičkom salonu, prije nego odete nemojte samo napraviti jednu pogrešku. Ako se pitate o čemu je riječ, saznajte u nastavku

Povratak na Net.hr