banner

NEMA TOČNOG ILI KRIVOG PITANJA

O ovome nikad, ali baš nikad ne biste trebale lagati svom ginekologu

Ginekološki pregled je upravo savršeno vrijeme da pitate i kažete sve što vas muči

Možda ste baš vi jedna od onih žena koje sa svojim ginekologom ili ginekologinjom dijele baš sve detalje svog seksualnog života i ne skrivaju apsolutno ništa, no mala je vjerojatnost da je tako.

Vjerojatnije ste, kao i mnoge žene, sramežljive pred ginekologom i često pokušate govoriti što manje, kako bi pregled što prije završio.

No, to baš i nije dobro. Ginekolog vas neće osuđivati ako mu kažete bilo što, stoga biste na pregledu definitivno trebale reći i pitati apsolutno sve što vas muči, jer što više informacija dijelite s njim, on će bolje znati imate li kakav problem i kako ga riješiti.

A o ovih nekoliko stvari nikad, ali nikad ne biste trebale lagati na ginekološkom pregledu:

O tome kakav je stvarno vaš seksualni život

Iako je teško razmišljati što ste točno sve radile i s kim ste bile kad sjedite na onoj stolici s nogama podignutima u zrak, potrudite se.

Ako ste bile s nekoliko ljudi od zadnjeg pregleda, recite to svom liječniku. Ako niste bile ni s kim, također mu recite. I ne, nitko vas neće osuđivati, ovo su samo informacije koje ginekolog mora znati kako bi mogao otkloniti bilo kakve sumnje i kako bi mu određene pojave bile jasnije.

“Kao prvo i osnovno, morate s nama podijeliti broj svojih seksualnih partnera. A to je zato što tako možemo pacijentici pomoći u vezi povezanih rizika – uključujući i česte pojave poput HPV-a, ali i one rjeđe, ali i ozbiljnije, poput HIV-a. Ja uvijek potičem pacijentice da budu otvorene. I neke znaju biti nervozne kad se radi o broju partnera, ali vjerujte mi, kao liječnici – mi ih jednostavno moramo znati”, objašnjava ginekologinja Laurie Birkholz.

No, to ne znači da sa svojim liječnicima morate dijeliti baš svaki prljavi detalj. Morate im reći jeste li se upuštale u neke riskantne radnje te koliko puta, dalje od toga zapravo i nije potrebno ići. “Ne trebam ja znati baš svaki prljavi detalj, ali ako ste imale nezaštićeni seks i ako ste zabrinute zbog toga, nemojte lagati”, tvrdi ginekologinja Laurie Streicher.

I iako to možda mislite, ne, ginekolozi vam ne mogu čitati misli i ne mogu samim pogledom na vašu vaginu zaključiti apsolutno sve o vašem seksualnom životu. Zato budite iskrene i otvorene!

S kim točno spavate

Ne, ne radi se o tome da trebate svom ginekologu ispričati sve detalje o svim partnerima s kojima ste spavale i navesti njihova imena, prezimena, adresa, brojeve telefona. Morate samo biti iskrene oko toga s koliko muškaraca ili žena spavate i znati kakve su njihove navike, jesu li zdravi, imaju li kakvih problema i slično.

Ginekologinja Alyssa Dweck primjerice kaže kako joj je izrazito važno da joj pacijentica kaže ako spava samo sa ženama – jer u tom slučaju, na primjer, ne trebaju gubiti vrijeme na raspravu o kontracepcijskim pilulama.

Konzumirate li cigarete (i alkohol)

“Nikad nemojte lagati u vezi pušenja. Mnogo puta se dogodi da žena želi početi konzumirati kontracepcijske pilule, a onda ja moram odlučiti hoće li one biti sigurne za nju – pa uvijek pitam to pitanje”, objašnjava Streicher.

A koji su razlozi da budete iskrene oko toga? Pa, mnogi. “Kod pušačica je veći rizik od začepljenja krvnih žila te srčanog i moždanog udara”, stoga je vrlo važno biti iskren po tom pitanju. Vaš će vam ginekolog tada preporučiti tablete koje upravo vama najbolje odgovaraju i bit ćete sigurnije nego da ste prešutjele ovaj važan detalj.

Također, morate biti iskrene i oko toga koliko alkohola konzumirate i koliko često. Nije isto popiti sedam ili osam pića ili tek jedno po večeri.

Uzimate li vitamine ili bilo kakve dodatke prehrani

https://www.instagram.com/p/BEdvQPkwZ_n/?tagged=vitaminepillen

O ovome također ne biste trebale šutjeti. “Obično kad pacijentice pitamo kakve tablete uzimaju, kažu nam ‘Uzimam samo tilenol’ i zaboravljaju na svih onih pet, šest dodatnih, biljnih dodataka koji bi također mogli utjecati na plodnost ili uzrokovati krvarenja”, objašnjava Dweck.

Trpite li bilo kakvu vrstu nasilja kod kuće

Birkholz tvrdi kako bi sve žene, a pogotovo trudnice, trebale svom ginekologu priznati trpe li bilo kakvo nasilje kod kuće. A upravo su trudnice pod većim rizikom, zbog čega one apsolutno moraju biti iskrene po tom pitanju.

A zašto biste to trebale govoriti svom ginekologu? Nedavno provedena studija pokazala je da je partnerovo nasilje jedan od vodećih uzroka smrti povezanih s trudnoćom. No, čak i ako niste trudne, morate pričati o tome, a vaš će vas ginekolog znati uputiti osobama koje vam oko toga mogu pomoći.

Jeste li uplašene zbog činjenice da vam prolazi vrijeme u kojem možete ostati trudne

“Mislim da je jedna od stvari koju pacijentice gotovo nikad ne spominju njihova vremenska linija…Definitivno ne želimo propustiti priliku (dok je još imamo), zbog čega morate postavljati pitanja na vrijeme i s nama dogovarati sve u skladu sa svojim željama. Jer, činjenica je da vrijeme za trudnoću ne traje zauvijek”, objašnjava Dweck.

A ovdje se i radi o tome da, ukoliko vam vrijeme ističe, ali još uvijek niste spremne na majčinstvo, vaš vam ginekolog može predložiti zamrzavanje jajašaca, kako biste jednog dana ipak mogle imati djecu (kad odlučite da je pravo vrijeme za to).

O tome imate li BILO KAKVIH pitanja

“Uvijek nastojim ohrabriti svoje pacijentice da mi postave što više pitanja vezanih uz svoju seksualnost, o tome zašto imaju bolne odnose, o tome jesu li im odnosi ugodni, ili razmišljaju li o korištenju vibratora ili neke druge spravice za poboljšanje seksualnog života. A mislim da su sve to također važne stvari”, objašnjava Birkholz.

I, da ponovimo još jednom, vaši vam ginekolozi ne mogu čitati misli i zato morate postavljati pitanja. Uvijek. Koliko god želite. Nema točnih ni krivih pitanja, ima samo pitanja, na koja ćete uvijek dobiti odgovore.

“Mi samo želimo znati istinu, ne želimo vas osuđivati”, dodaje Dweck.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr