KAŽU STRUČNJACI

Najčudniji način da se riješite bubrežnih kamenaca i sedam stvari koje o tome niste znali

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 18:52 07.11.2016 / Rubrika:
Foto: Rob Bertholf/Flickr
0

Nikad ne biste pomislili da je ovo moguće…

Tko bi ikada pomislio da izbacivanje bubrežnog kamena može biti zabavno? Prema studiji, nedavno objavljenoj u The Journal of the American Osteopathic Association, vožnja roller coasterom, “vlakićem smrti”, umjerenom brzinom, može ohrabriti prolaz malenih bubrežnih kamena.

Davida Warmongera, kirurga urologa, profesora emeritus na Michigan State Universityju i voditelja studije, na istraživanje je potaknulo iskustvo jednog pacijenta koji mu je rekao da mu se čini da je uzastopna vožnja u roller coasteru u Disney Worldu, zabavnom parku u Orlandu, potaknula izbacivanje njegova tri bubrežna kamena koji su bili manje veličine.

Warmonger i koautor studije Marc Mitchell ponijeli su silikonski model bubrega napunjenog urinom i tri kamena, na 20 vožnji vlakom smrti u Californiji. Eksperiment im je potvrdio što je pacijent rekao. Analizirajući nalaze, zaključili su da je sjedenje na zadnjem sjedištu vlakića, zbog vibracija rezultiralo bržim prolaskom kamenja.

Trik ne djeluje kod većih kamena

7614545336_51b90fc2b7_k

Ovaj trik pomaže samo kod malenih kamena i nije efikasan na svim vlakićima, samo modernijima, kažu ovi znanstvenici.

Bubrežni kamenci uglavnom ne bole i za njih se obično sazna posve slučajno, magnetskom rezonancom ili CAT skenom kada se traži nešto drugo. U nekim obiteljima su učestali pa pacijenti češće rade rentgenske snimke da bi se vidjelo da li se počinju formirati.

Ako ste taj slučaj, provozajte se u vlakiću i možda vam pomogne. Kada bol počne, prekasno je i neće vam biti do vožnje. Ne možete ništa izgubiti.

Evo još nekoliko stvari koje možda o bubrežnim kamencima niste znali.

1. Nisu svi bubrežni kamenci isti

Najčešće kamenci nastaju taloženjem kalcija. Metabolički poremećaji, prehrana i intestinalna bypass operacija povećavaju rizik nastanka.

Zatim slijede, struvitni kamenci koje izaziva infekcija urinarnog trakta i koji brzo rastu.

Dehidracija, giht i drugi genetski faktori krivci su za kamence mokraćne kiseline tzv urični kamenci.

Na kraju, tu su cistinski kamenci kojima su uzrok genetski poremećaji pa bubrezi luče velike količine određenih amino kiselina. Ti se kamenci počinju stvarati već u djetinjstvu.

2. Kamenci ne izazivaju bol

young african nurse comforting female patient

Neki puta pacijenti misle da osjećaju njegove oštre rubove ili kako se kamen miče. Ali nije tako. Bol se javlja kad nastupi blokada odnosno kada kamen krene iz bubrega i zaglavi se u ureteri, mokraćovodu, kanalu kojim urin prolazi iz bubrega u mjehur.

3. Masna hrana može izazvati nastanak kamenca

42711932_63275a104a_o

Imate li predispoziciju za nastanak bubrežnih kamenaca, visoke razine oksalata u prehrani mogu vezati kalcij u urinu i izazvati nastanak kamenaca. Hrana bogata oksalatima je špinat, blitva, rabarbara, čokolada, kava, kikiriki maslac, pivo, šparoge, jabuke, cikla, brokula, sir, papar, kakao, mlijeko, bobičsto voće, grožđe, čaj, repa, jogurt, C vitamin.

Problem nastaje ako osobe uzimaju previše kombinacije hrane bogate oksalatima dulje vrijeme. Takva hrana je samo jedan čimbenik koji pridonosi nastanku.

4. Gdje živite utječe na nastanak bubrežnih kamenaca

Urolozi vjeruju da toplije južnije klime uzrokuju veću dehidraciju pa se povećava rizik nastanka bubrežnih kamenaca. Kad smo dehidrirani, tijelo ne može lučiti otpadne tvari što može dovesti do nastanka kamenaca. Pa se zaključuje da se češće javljaju ljeti.

5. Seks pomaže prolasku kamenaca

4640356465_9c850c43c6_b

Niste baš ljubitelj vlakića u zabavnim parkovima? Prema studiji objavljenoj 2015.godine u časopisu Urology, seksualni odnos može ohrabriti izbacivanje kamenaca. Autori studije misle da je to zbog oslobađanja dušičnog oksida, kemikalije koja daje muškarcima erekciju, a ujedno je i relaksator mišića. Teorija je da dušični oksid izaziva opuštajuću reakciju koja omogućava ureteri da se opusti dovoljno da bi kamen prošao. Rezultati još nisu potvrđeni daljnjim istraživanjima, ali zašto ne pokušati?

6. Kalcij nije neprijatelj

Stare priče koje kažu da pacijenti sa kalcificiranim bubrežnim kamencima ne bi trebali konzumirati mliječne proizvode i kalcij, su samo priče. Ustvari, prestankom uzimanja kalcija, apsorbirate više oksilata. Kalcij nam treba za zdrave kosti, osobito u menopauzi. Za osobe sa bubrežnim kamencima urolozi savjetuju 2 do 3 porcije mliječnih proizvoda dnevno.

Ali ne uzumajte tablete kalcija ako imate bubrežne kamence. Nadomjesci kalcija se ne apsorbiraju na isti način kao kalciji iz hrane i mogu povećati količinu kalcija u urinu, i tako pacijente izložiti riziku stvaranja većeg broja kamenja.

7. Pijenje limunade pomaže prevenciji bubrežnih kamenaca

13905181933_29bba619dc_k

Pijenje limunade može pomoći prevenciji bubrežnih kamenaca koje je stvorila mokraćna kiselina. Limun i limeta sadrže visoke koncentracije citrata, inhibitora odnosno usporivača formacije bubrežnih kamenaca. Mogu čak razgraditi kamen mokraćne kiseline čineći urin alkalnijim.

Piše: Eva Benedik / Vrijeme: 18:52 07.11.2016 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Jao!

Odvratan razlog: Evo zašto ne biste trebale depilirati noge prije odlaska kod pedikera

Iako smo bile uvjerene da je zima već daleko iza nas, snijeg i niske temperature dokazuju suprotno. Dok smo lice njegovali raznim kozmetičkim proizvodima tijekom hladnih zimskih mjeseci kako ne bi bila suha i ispucala, sada dolazi red i na naša stopala koja žude za malo pažnje. Ako ste se već predbilježili za pedikuru u kozmetičkom salonu, prije nego odete nemojte samo napraviti jednu pogrešku. Ako se pitate o čemu je riječ, saznajte u nastavku

Povratak na Net.hr