Ne paničarite

Menstruacija može kasniti i zbog ovih šest razloga, ne mora odmah biti trudnoća u pitanju

Piše: Žena Net / Vrijeme: 08:00 21.04.2017 / Rubrika:
Foto: Giphy
0

U nekim slučajevima čak može u potpunosti izostati

Sretnice kojima menstruacija nikada nije kasnila u malom su broju, a mi ostale smo se nebrojeno puta prestrašile i ulovila nas je panika jer, možda smo trudne? No, zašto nam kasni menstruacija ako smo koristile zaštitu tijekom seksa, a tada nam nisu bili čak ni plodni dani?

Da vas odmah razuvjerimo, krvarenje može izostati i zbog niza trugih faktora, evo koji su:

1. Rana menopauza

Neke žene ulaze u menopauzu čak i prije 40. godine. Svakako posjetite ginekologa ako više nemate menstruaciju ili se ne pojavljuje redovito.

2. Stres

Stres je glavni okidač za mnoge boljke pa tako utječe i na rad hormona, a posljedica je kašnjenje menstruacije, čak i do dva mjeseca.

3. Lijekovi

Neki lijekovi mogu imati vrlo čudan učinak u tijelu, a jedan od njih je i signalizacija tijelu da obustavi menstruaciju. To su, primjerice, antibiotici, antidepresivi i pilule za kontracepciju.

4. Promjena težine

Drastično mršavljenje ili dobivanje na težini također može poremetiti rad hormona i zakinuti vas za mjesečno krvarenje. Za ovulaciju je potrebna masnoća i ako je nema dovoljno, menstruacija će izostati.

5. Vježbanje

Naporno vježbanje može zbuniti tijelo pa ono zna reagirati na vrlo čudan i nepredvidljiv način, pogotovo ako niste redoviti vježbač. Uslijed trošenja previše energije, tijelo deaktivira sve procese za koje smatra da su nevažne u tom trenutku, među kojima je i menstruacija.

6. Loš san

Još jedan razlog kašnjenja menstruacije je i nedostatak sna ili onaj loše kvalitete s puno prekida tijekom noći. Na ovo također može utjecati i rad u noćnim smjenama ili promjena vremenskih zona.

Piše: Žena Net / Vrijeme: 08:00 21.04.2017 / Rubrika:

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr